Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 23 de febrer del 2011

El cicló Carlos porta tornados a Austràlia


El cicló tropical Carlos afectant la costa nord-oest d'Austràlia. Font: NASA


Durant les darreres hores, un altre cicló tropical ha estat afectant Austràlia., aquesta vegada li ha tocat a la costa nord-est del país.
Concretament, l'avís de cicló tropical està vigent per a les zones costaneres de Mardie de Carnarvon, especialment a les poblacions entre Onslow i Coral Bay, incloent Onslow, Exmouth, Coral Bay i els seus voltants.

Com podeu observar a la imatge de satèl.lit del començament, captada ahir, es veu com el cicló tropical Carlos ja ha arribat a la costa. Com ja vaig comentar en un article anterior, tota aquella zona es troba en plena época de ciclons, siguent el mes de febrer el mes més plujós de l'any. Tots aquests ciclons i pluges torrencials que afecten el nord d'Austràlia s'alimenten de l'aire càlid i humit que prové de l'oceà. En aquests moments, podem trobar una temperatura superficial de l'aigua marina que arriba als 30ºc, això és una veritable bomba de rellotgeria.



Temperatura actual de l'aigua del mar al nord-oest d'Austràlia. Fer clic per ampliar.


A les 8:00h d'ahir, hora australiana, el cicló tropical Carlos es va situar a 20 quilòmetres al sud de Exmouth i a 115 quilòmetres a l'oest sud-oest d'Onslow, amb desplaçament cap al sud-oest a 15 quilòmetres per hora.
S'espera que el cicló s'intensifiqui a mesura que es mogui sobre les aigües obertes, cap a l'oest del Cap Nord-oest, durant les pròximes hores.

Aquest huracà ha arribat a terra amb categoria 2 i 974hpa de pressió, amb ràfegues de 155 quilòmetres per hora, no obstant, es preveu que avui arribi a categoria 3, amb vents superiors a 177km/h.

S'espera que l'huracà provoqui una marea ciclònica molt alta, a la zona de Coral Bay, amb inundacions a les zones baixes costaneres, on durant el dia d'ahir ja han recollit més de 100mm en alguns indrets.



Situació actual i trajectòria prevista de l'huracà.



Mapa de precipitació de les darreres 24h. Observeu com al nord-oest d'Austràlia hi han punts vermells (pluja de 100mm o més).


Moltes vegades a la zona d'influència d'un cicló tropical o d'un huracà, es poden formar altres fenòmens de temps sever, degut als grans cumulunimbus que es poden generar, moltes vegades sota la forma de supercèl.lules.
Com a exemple d'aquest fet, us poso un impressionant vídeo d'un tornado que hi va haver a Karrhata, població relativament propera a la zona d'impacte de l'huracà.
En aquesta població, la temperatura mitjana màxima en el mes de febrer és de 35,4ºc i la mitjana de la mínima és de 26,7ºc., també és el mes més plujós, amb 75,4mm de mitjana, tot i que anualment sembla que no hi plou gaire, ja que només es recullen 278,5mm.