Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 1 de febrer del 2011

Els remolins de Naruto


Un remolí de Naruto. Font: http://en.wikipedia.org/wiki/Naruto_whirlpools


Els remolins de Naruto, són uns remolins provocats per la marea a l'estret de Naruto, canal situat entre la ciutat de Naruto (districte de Tokushima) i l'illa de Awaji (districte de Hyogo) al Japó.

L'estret entre Naruto i l'illa de Awaji té una amplada d'1,3km. Aquest estret és una de les connexions entre l'Oceà Pacífic i el Mar Interior de Seto, cos d'aigua que separa Honshu i Shikoku, dues de les principals illes del Japó.

La formació d'aquests curiosos remolins és deguda a les corrents d'aigua que generen les marees, al desplaçar dues vegades al dia grans quantitats d'aigua des de l'Oceà Pacífic fins al mar interior i a l'inrevés. La marea crea un desnivell de fins a 1,5m entre el mar interior i el Pacífic.
A causa de l'estretor de l'estret, el corrent que passa pel canal de Naruto circula a una velocitat d'uns 13-15 km/h quatre vegades al dia (dues vegades per entrar i dues per sortir). Durant les marees vives, la velocitat de l'aigua en els remolins, pot arribar als 20 km/h, tot creant uns vòrtexs de fins a 20m de diàmetre i d'uns 1,70m de fondària.
El corrent a l'estret, és el més ràpid del Japó i el quart més ràpid de tot el món.

El corrent més ràpid és el de Saltstraumen, situat a prop de Bodø (Noruega), el qual arriba a una velocitat de 37 km/h. El de Moskstraumen, situat a les illes Lofoten (Noruega), arriba a una velocitat de 27,8 km/h. El corrent d'Old Sow (New Brunswick, Canadà), s'ha mesurat amb una velocitat de fins a 27,6 km/h i el remolí fa 75m de diàmetre, siguent el més gran que es coneix. A Escòcia també té lloc aquest fenòmen.

Els remolins de marea no tenen suficient poder com per fer bolcar vaixells, tot i l'àmplia literatura al respecte., així i tot, podrien ofegar fàcilment a un nedador o un bus.

Els japonesos els agrada molt jugar amb les paraules, ja que Naruto és el nom d'un ingredient en forma d'espiral, que es troba al Ramen (plat japonès).
Poc conegut en el món, aquest fenòmen és una atracció a Àsia i es pot observar des de vaixells turístics o des del Pont de Naruto que atravessa l'estret. El pont penjant té una longitud total de 1629m i una alçada de 41m sobre el nivell del mar. També hi ha una bona vista des de l'illa de Awaji. En els últims anys el nombre de turistes va en augment gràcies a la popularitat del manga de Naruto, que rep el mateix nom que la ciutat.



Vídeo dels remolins de Naruto filmat des de l'aire.