Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 27 de febrer del 2011

El vent com a protagonista


Mapa actual de pressió en superfície. Observeu com les isòbares estan molt juntes, típica situació de tramuntana.


Tal i com es preveia, el posicionament de l'anticicló de l'Atlàntic, allargat de sud a nord i la formació d'una borrasca a Còrsega, ens ha portat una entrada sobtada de la tramuntana, la qual bufa de forma intensa i persistent, des de la passada matinada. Les precipitacions, com era d'esperar, han estat testimonials al Baix Empordà, com a registres més destacats trobem els 1,8mm de Monells o els 0,7mm de Castell d'Aro.

La baixada de temperatures, ara com ara, tampoc ha estat gaire important a la nostra zona, ja que les màximes en prou feines han sigut entre 2/3ºc més baixes que ahir, tot i que s'espera que encara puguin ser més baixes al llarg dels pròxims dies, sobretot pel que fa a les mínimes, quan el vent afluixi. On si que podem trobar una baixada molt important de les temperatures és al Pirineu, símptoma de l'entrada d'aire fred en alçada., com a valors mínims més destacats trobem els -10,6ºc d'Ulldeter, els -10,4ºc de Malniu, els -8,4ºc de Cadí Nord, els -6,9ºc de Núria o els -2,4ºc de Molló.

Tot i aquests valors, el veritable protagonista ha estat el vent. A l'Empordà podem trobar ratxes prou significatives com els 107km/h de Portbou, els 74,8km/h de Roses, els 72,0km/h de La Bisbal o els 59,7km/h de Castell d'Aro.

Pel que fa a les dades de Palamós, temperatura màxima 13,0ºc, mínima 9,5ºc. Pluja 0,5mm (el meu pluviòmetre). El vent ha bufat de tramuntana a 30/40km/h de forma sostinguda, ratxa màxima 74km/h. El dia s'ha mantingut amb absència de nuvolusitat. Estat de la mar amb maror mar endins i marejol arran de costa. Humitat relativa màxima 84% hr, mínima 33% hr. Pressió atmosfèrica màxima 1019hpa, mínima 1017hpa. Dades de meteocat.com i meteoclimatic.com


Previsió per aquest dilluns

Aquest dilluns a Palamós, tindrem un dia assolellat amb alguns intervals de núvols mitjos. No esperem precipitació.

La temperatura pot pujar fins a 11/13ºc a la costa, fins a 10/12ºc a l'interior i fins a -2/8ºc al Pirineu , amb més fred als cims que a les valls. La mínima pot baixar fins a 6/8ºc a la costa, fins a 2/4ºc a l'interior i fins a -10/-2ºc al Pirineu.

El vent al nostre sector costaner bufarà de tramuntana a 18/24 nusos, fins la matinada de dilluns, superior al nord del Cap de Begur. Al matí tindrem tramuntana a 8/12 nusos, arribant a 20 nusos al nord del Cap de Begur. A la tarda la tramuntana es reforçarà a 25/30 nusos. A la nit s'espera tramuntana a 28/32 nusos, amb ratxes superiors.

L'estat de la mar es mantindrà amb marejol arran de costa, i maror mar endins, fins la matinada de dilluns. Al matí s'espera la mateixa situació. A la tarda hi haurà maror arran de costa i forta maror mar endins. A la nit tindrem maror arran de costa i de forta maror a maregassa mar endins.