Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 3 d’octubre del 2013

Boira a les Gavarres i previsió de pluja

Boira alta sobre Palamós ahir dimecres. Imatge mostrada al programa Vespre a La 2 (minut 33:19).


Com diu la dita "Boira a les Gavarres, aigua a samalades", els núvols baixos Stratus que ahir dimecres es podien veure enganxats a les modestes muntanyes de les Gavarres, en forma de boira, ens indiquen l'arribada d'un canvi de temps que es farà sentir al llarg de les properes hores i, especialment, durant el divendres.
Abans d'entrar en la previsió, com sempre farem un repàs a allò que ens va deixar la jornada d'ahir.

Ahir dimecres 2 d'octubre, a Palamós ens vàrem llevar amb el cel asserenat, però mirant cap al nord-est i a sobre el mar es veien importants bancs de boires o núvols baixos.
Amb el pas de les hores, tot i l'ambient assolellat, ens arribaren moltes franges de núvols alts Ci 6/8 que enterenyinaren el cel, llavors, a primeres hores de la tarda, ràpidament, van entrar núvols baixos de mar cap a terra que arribaren a cobrir completament el cel a mitja tarda i al vespre 8/8 St i Sc.
Com podeu comprobar a les fotografies fetes des de Calonge, aquests núvols baixos tapaven en forma de boira les muntanyes properes.


Boira a les Gavarres ahir al vespre. Imatge mostrada a l'Espai del Temps de TV3.


Pel que fa a les temperatures màximes de la nostre comarca, aquestes van arribar als 25ºC a l'interior, quedant lluny dels 30ºC de la setmana passada.
Així mateix, les mínimes van ser una mica més altes que el dia anterior i a Palamós gairebé fem una mínima tropical amb 19,2ºC.

Màximes enregistrades ahir dimecres 2 d'octubre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 25,5ºC (14,6ºC)., Castell d'Aro 25,0ºC (16,6ºC)., la Bisbal d'Empordà 24,6ºC (15,0ºC)., la Tallada d'Empordà 24,6ºC (16,2ºC)., Torroella de Montgrí 21,8ºC (17,7ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dimecres 2 d'octubre del 2013 a Palamós., temperatura màxima 23,1ºC, mínima 19,2ºC. Vent amb predomini del component NE i E, a 10km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 26km/h NE. Estat de la mar amb marejol, mar de fons del nord-est (ones de 0,47m davant el cap de Begur a les 12:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1013hPa, mínima 1008hPa. Humitat relativa màxima 97%, mínima 84%. (Dades de meteoclimatic.com)

Recull d'imatges dels núvols baixos o boires d'ahir dimecres


Arribada d'estrats i estratocúmuls a Sant Joan de Palamós a primeres hores de la tarda, però encara amb sol.


Boira enganxada a les Gavarres ahir al vespre, vista des de Calonge.


Boira enganxada a les Gavarres ahir al vespre, vista des de Calonge.


Previsió de pluges i mala mar


Mapa isòbaric i de precipitació acumulada en sis hores per divendres a les 18:00h. Observeu com plourà a tot Catalunya.


Tal com anunciaven els mapes des de fa una colla de dies, les properes hores ens portaran un canvi de temps, tot això gràcies a l'arribada d'un solc d'aire fred en altura associat a un sistema frontal, el qual, es veurà alimentat gràcies als vents humits i càlids de llevant i xaloc presents a casa nostre.
Aquest flux d'aire càlid i carregat d'humitat del Mediterrani, es veurà impulsat per l'anticicló de l'Europa Oriental i per la formació d'una baixa relativa secundària sobre les Balears, segons es pot observar al mapa superior. Fixeu-vos com les isòbares arrenquen de Tuníssia.

La barreja d'humitat i aire càlid del Mediterrani, amb aire fred en altura, ens portarà un temps força inestable. A Palamós aquesta inestabilitat es traduirà amb un dijous ennuvolat, i amb possibilitats que s'escapi algun plugim. De cares al vespre/nit podria arribar algun ruixat una mica més intens i amb tempesta.

A mar veurem com entra una marcada mar de fons de llevant, amb maror al llarg del matí/migdia, però s'espera forta maror a partir del vespre/nit (ones de 1,5m).

El gruix de la inestabilitat es preveu per demà divendres, un dia on podrien caure ruixats en qualsevol moment, algun dels quals podria caure amb força. Cal tenir present, que encara que els models només ens assenyalin una desena de litres a Palamós, en aquesta época de l'any no ens podem fiar gaire, ja que hi ha el perill que pugui entrar alguna tempesta forta des del mar i que descarregui molta aigua en pocs minuts, generant els típics problemes a les zones habituals.
Cap a les muntanyes de l'interior, sobretot al Pirineu, Prepirineu, Salines-Alberes o Serralada Transversal, les pluges poden ser més intenses amb algun registre superior als 50mm gràcies a l'efecte orogràfic.

Atenció, ja que a mar s'espera forta maror o maregassa durant tot el divendres, amb onades d'entre 2,5/3 metres arran de costa.
A partir del dissabte el temps tendiria a millorar, sense descartar alguna tempesta de tarda, una millora que seria més clara el diumenge.


Mapa d'onatge previst per divendres a les 20:00h. Veiem forta maror a la Costa Brava.


Divendres tindrem vent de llevant o xaloc a 10/15 nusos.