Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 4 d’octubre del 2013

L'inici d'octubre més fred des del 1929 a Romania




Tot al contrari que a casa nostre, aquest mes d'octubre ha començat amb una fred inusalment intensa a Romania. Amb les dades a la mà, ha estat el començament d'octubre més fred des del 1929.
Com ja he comentat en anteriors articles, normalment, quan una part del continent europeu es veu afectada per una important advecció d'aire càlid, en una altre part es veuen afectats per un solc d'aire fred en altura molt potent, tal com ha tornat a succeir en aquest cas.

La presència d'un important embossament d'aire fred a l'est d'Europa, amb isotermes que han baixat fins als 7 o 8ºC sota zero, ha provocat fortes nevades que han causat veritables caos i van agafar desprevinguts a molta gent, tal com veiem a la foto superior, captada en una carretera romanesa.
El panorama plenament hivernal va deixar desenes d'accidents de trànsit, centenars de branques d'arbres trencades pel pes de la neu i milers de residents es van quedar sense electricitat.

Fins i tot, el tren de la ruta Brasov-Bucarest, el passat dimarts va arribar al seu destí amb un retard de més de 10 hores i set trens més van quedar encallats durant hores a les estacions i a les víes.
A tot això s'hi afegeix el tancament de cinc carreteres importants a causa de la neu.

Les nevades del passat dimarts 1 octubre van deixar fins a 40cm de neu en diversos llocs dels següents districtes: Brasov, Prahova, Sibiu, Vrancea i Harghita. A causa de la forta nevada es van produir molts embussos a la carretera nacional que connecta Campulung i Brasov. A moltes zones del sud-est de Romania encara no tenen aigua ni electricitat.


Mapa de temperatura a 850hPa per l'est d'Europa per avui divendres. Observeu com a Romania (part inferior esquerra) hi han valors de -5ºC  a 1500m.