Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 20 d’octubre del 2013

Dies 18 i 19 d'octubre: fronts desgastats i calor

La tarda assolellada del passat divendres amb alguns núvols mitjans i alts. Imatge mostrada a l'Espai del Temps de TV3.


Les dues darreres jornades han tingut un cel molt variable, degut a l'arribada de fronts nuvolosos molt desgastats que han hagut de creuar tota la península abans d'assolir el Mediterrani, amb la qual cosa, quan arriben a les nostres contrades ho fan completament desgastats i només ens deixen núvols alts i mitjans, acompanyats per alguns núvols baixos generats per la pròpia humitat que hi ha en superfície., una humitat aportada pels vents marítims que precedeixen l'entrada d'aquests fronts de l'oest dins la coneguda circulació zonal.
Aquests núvols alts i mitjans apareixen a la fotografia que obre aquest post, i els núvols baixos els podeu veure a les fotografies de més avall.
Així mateix, el marcat flux del sud i sud-oest que hi ha a la part davantera de la pertorbació present a l'Atlàntic, manté unes temperatures molt suaus i, fins i tot, caloroses al centre de la jornada, amb notable xafogor.

Entrant en detalls, el passat divendres 18 d'octubre, a Palamós el dia va començar ennuvolat 8/8 per núvols baixos St i boirines, que deixaven entreveure a través d'alguna clariana la presència de núvols alts i mitjans en nivells superiors, a més de nombroses esteles de condensació dels avions.

Pel que fa a les temperatures, cap a l'interior de la Selva es va arribar fins a 31ºC a Anglès amb ambient de ple estiu. Al Baix Empordà hi van haver algunes màximes molt elevades que rondaren els 27/28ºC a l'interior de la comarca.
Les mínimes, però, van ser força fresques amb valors de 13ºC.

Màximes enregistrades el passat divendres 18 d'octubre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 28,0ºC (12,7ºC)., Monells 27,4ºC (12,3ºC)., Torroella de Montgrí 27,1ºC (14,7ºC)., Castell d'Aro 24,8ºC (14,4ºC)., la Tallada d'Empordà 24,2ºC (13,5ºC).

Altres dades meteorològiques del passat divendres 18 d'octubre del 2013 a Palamós., temperatura màxima 22,2ºC, mínima 16,8ºC. Estat del cel cobert al matí St, Sc i Ac., tarda dominada pel sol amb alguns Ci, Cs i Ac 3/8. Vent de component SO, a 15/20km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 44km/h SO. Estat de la mar amb mar plana o arrissada de bon matí i  maror a la tarda., mar endins hi havia marejol al matí i maror a la tarda (onatge sig. de 0,9m a les 16:00h davant el cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1016hPa, mínima 1012hPa. Humitat relativa màxima 94%, mínima 86%. (Dades de meteoclimatic.com)


Tres instantànies del matí de divendres amb el cel ennuvolat i mar plana


Mar plana i núvols baixos i mitjans a la Fosca.


Esteles d'avions en una clariana.

Mar plana, núvols baixos i clariana que ens mostra esteles d'avions.


Ja per acabar, ahir dissabte 19 d'octubre, tal com es preveia, el dia va estar dominat pels núvols St, Sc, Cu, Ci i Ac, amb algunes tímides clarianes o resol en diferents moments de la jornada. Tot això acompanyat per una marcada xafogor.

Pel que fa a les temperatures de la nostre comarca, les màximes van ser lleugerament més baixes que el dia anterior, no obstant, en alguns punts concrets com a la Tallada d'Empordà o a Palamós mateix, aquestes van pujar un grau. A Palamós la mínima gairebé fou tropical amb 19,6ºC.

Màximes enregistrades ahir dissabte 19 d'octubre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 26,1ºC (12,9ºC)., Monells 25,7ºC (12,7ºC)., la Tallada d'Empordà 25,3ºC (12,5ºC)., Torroella de Montgrí 24,5ºC (13,4ºC)., Castell d'Aro 23,4ºC (17,6ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dissabte 19 d'octubre del 2013 a Palamós., temperatura màxima 23,0ºC, mínima 19,6ºC. Vent de component SO i SE, a 10km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 24km/h S. Estat de la mar amb una marcada mar de fons del sud-est, amb marejol arran de costa i maror mar endins (onatge sig. de 0,94m a les 14:00h davant el cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1017hPa, mínima 1014hPa. Humitat relativa màxima 96%, mínima 83%. (Dades de meteoclimatic.com)


La tarda ennuvolada d'ahir dissabte amb mar de fons a Platja d'Aro. Font: càmeres de TV3.