Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 28 d’octubre del 2013

Previsió d'una baixada brusca dels termòmetres i tramuntana

Mapa de diferència entre les màximes d'avui dilluns i les previstes per demà dimarts. Aquestes podran baixar més de 10ºC en molts punts de Girona.


La forta calor d'ahir diumenge que altre vegada ens va portar algunes màximes de 30ºC al prelitoral de Girona, permeté un nou dia de platja a migdia.
Aquesta situació té les hores comptades, ja que avui dilluns serà el darrer dia d'aquesta mena d'estiu perpetu.
Tal com us vaig avançar la setmana passada, la configuració general dels centres d'accció vol canviar, amb un anticicló de les Azores que entrarà en forma de falca allargada nord-sud, permetent l'entrada d'un marcat flux d'aire fred àrtic que escombrarà l'aire càlid subtropical a partir de demà i fins divendres vinent, tot i que el cap de setmana tindria una remuntada transitòria dels termòmetres.

Per fer-nos una idea d'aquesta baixada de les temperatures, cal destacar que el valor de temperatura de referència a 850hPa (1500m d'altura), ens deia que ahir diumenge hi havien isotermes de 15ºC davant la costa catalana, no obstant, està previst que entre dimarts i dimecres ens entrin isotermes d'entre 3/6ºC a 1500 metres.
Aquesta situació d'entrada d'aire fred, es veurà agreujada per una temperatura de sensació encara més baixa degut al vent de tramuntana que podrà bufar a uns 25/30km/h de mitjana a Palamós. Això farà que l'ambient passi de ser estiuenc a ser de tardor avançada, amb unes màximes que es quedaran a prop dels 15ºC, en comparació amb els 30ºC que hi havien darrerament a molts punts. Així mateix, aquest aire més sec del nord s'encarregarà de treure les boires i humitats dels darrers dies.
Abans de l'entrada sobtada de la tramuntana, el pas d'un sistema frontal pot deixar-nos algun petit ruixat.

Cal destacar que el vent de garbí o llebeig que sol precedir aquests canvis de temps, avui dilluns seguirà bufant amb força a uns 20/30km de mitjana a Palamós, alterant notablement l'estat de la mar a la badia palamosina.
Tot seguit us poso alguns mapes on es veu la situació que ens portarà aquest canvi brusc.


Mapa de temperatura a 850hPa d'ahir diumenge.Observem com hi havien isotermes de 15ºC a la costa catalana i de 19ºC a Mallorca.


Mapa de temperatura a 850hPa previst per les vuit del matí de dimecres. Observeu com tindrem isotermes d'entre 3/6ºC a sobre nostre, és a dir, seran entre 10/12ºC més baixes que ahir diumenge.

Mapa de vent en superfície previst per la nit de dimarts a dimecres. S'observa tramuntana a 40 nusos davant la Costa Brava i a uns 20/25 nusos al nostre sector costaner.


En referència a la situació meteorològica d'ahir diumenge 27 d'octubre, cal destacar la boira espessa que hi hagué durant la matinada. Malgrat tot, coincidint amb l'albada la boira desaparegué i només restaren algunes boirines i abundants núvols alts Ci i Cc 5/8, amb rosada abundant.
Durant la resta del dia l'ambient fou assolellat, amb alguns Cirrus decoratius 2/8, que es feren més abundants a la posta de sol 5/8.

Pel que fa a les temperatures de la nostre comarca, les màximes  es van recuperar notablement respecte al dia anterior, amb valors que arribaren de nou als 27/28ºC.

Màximes enregistrades ahir diumenge 27 d''octubre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 28,3ºC (13,6ºC)., la Bisbal d'Empordà 27,6ºC (13,3ºC)., Monells 27,4ºC (11,9ºC)., la Tallada d'Empordà 26,6ºC (13,5ºC)., Torroella de Montgrí 26,6ºC (13,2ºC).

A la resta de la demarcació gironina els valors més elevats van ser els 29,8ºC de Vilobí d'Onyar, els 29,1ºC de Fornells de la Selva, els 29,1ºC d'Anglès i els 29,0ºC de Santa Coloma de Farners.

Altres dades meteorològiques d'ahir diumenge 27 d'octubre del 2013 a Palamós., temperatura màxima 22,2ºC, mínima 16,5ºC. Precipitació 0,2mm rosada. Vent de component S i SO de bon matí, a 10km/h de mitjana., vent del ESE al migdia/tarda, a 5/10km/h de mitjana., vent en calma o vent del NO a 2km/h al vespre. Ratxa màxima de vent 34km/h SO. Estat de la mar amb mar de fons de xaloc, amb maror arran de costa (ones de 0,5/1m) i maror o forta maror mar endins (onatge sig. de 1,3m a les 12:00h davant el cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1021hPa, mínima 1017hPa. Humitat relativa màxima 99%, mínima 74%. (Dades de meteoclimatic.com)