Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 7 d’octubre del 2013

Cap de setmana amb nuvolades, mar de fons i poca pluja

Cel amenaçador sobre Palamós ahir a la tarda. Imatge mostrada a l'Espai del Temps de TV3.


Tal com es preveia, aquest cap de setmana que hem deixat enrera ha mantingut una certa inestabilitat atmosfèrica. A Palamós aquest fet s'ha traduït amb un cel molt variable, caracteritzat per la formació de núvols de creixement vertical del gènere Cumulus, un creixement afavorit per la important massa d'aire fred que roman en altura.

Entrant en detalls, ahir diumenge 6 d'octubre, a Palamós el dia va començar amb un cel dominat per núvols baixos i mitjans 6/8 Ac, St, Sc i Cu, els quals deixaren una albada rogenca i ens donaren algun plugim cap a les 9 del matí, amb un total de 0,6mm recollits a la nostre vila.

Altres dades de precipitació d'ahir al matí a la nostre comarca són els 3,6mm de Calonge-Mas Pallí, els 2,3mm de Calonge o només 1mm a Sant Feliu de Guíxols.

La gran variabilitat atmosfèrica va fer que s'obrissin grans clarianes a migdia, però ràpidament a la tarda van tornar a crèixer grans cúmuls que deixaren un cel molt amenaçador, però en aquest cas sense precipitacions. En nivells més alts també es veien franges de núvols Cirrus, tal com podem apreciar a la imatge següent.

Pel que fa a les temperatures del Baix Empordà, les mínimes van ser similars al dia anterior, en canvi, les màximes van ser més baixes.
La màxima més alta foren els 25,8ºC de la Bisbal d'Empordà i la màxima més baixa arribà fins als 23,1ºC de Calonge-Mas Pallí. D'altre banda, la mínima més baixa descendí fins als 15,2ºC de Verges i la mínima més alta van ser els 17,5ºC de Sant Feliu de Guíxols.


Cumulus congestus i Cirrus spissatus vertebratus al damunt de Palamós ahir a la tarda.


Altres dades meteorològiques d'ahir diumenge 6 d'octubre del 2013 a Palamós., temperatura màxima 23,4ºC, mínima 17,2ºC. Estat del cel amb núvols i clarianes Ac, St, Sc, Cu i Ci 6/8, amb plugim al matí. Pluja 0,6mm. Vent amb predomini del component NNO fins a migdia, a 15km/h de mitjana., vent del SO a la tarda, a 5/10km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 40km/h NNO. Estat de la mar amb forta maror mar endins (ones de 2m davant el cap de Begur a les 12:00h) i marejol o un xic de maror arran de costa, mar de fons de llevant. Pressió atmosfèrica màxima 1022hPa, mínima 1020hPa. Humitat relativa màxima 85%, mínima 46%. (Dades de meteoclimatic.com)


Més imatges dels núvols d'ahir diumenge amb un cel molt fotogènic








I per acabar amb el resum del cap de setmana, el passat dissabte 5 d'ocubre ens vàrem llevar amb un cel asserenat desprès de les pluges del dia anterior.
Aquesta manca de núvols de bon matí, ràpidament va passar a la història i a partir del migdia van començar a aparèixer Sc i Cu, els quals es feren més gruixuts durant la tarda fins arribar a tapar el cel completament, i tal com estava previst, van caure quatre gotes al vespre, amb només 0,2mm recollits.
Al Baix Empordà, en general també va ploure de forma anecdòtica, recollint-se 1,2mm a Calonge-Mas Pallí, 1,0mm a la Bisbal d'Empordà II, 0,6mm a Palafrugell o 0,4mm a Calonge.

Malgrat que a Palamós i a la nostre comarca gairebé no va ploure, en altres indrets de la demarcació van crèixer potents núvols de desenvolupament vertical que descarregaren ruixats força destacables, els més importants situats a la Selva (a prop del Montseny), la Garrotxa o el Ripollès.

Dades de precipitació més destacables del passat dissabte a Girona:

Espinelves 16,0mm., Arbúcies 15,0mm., Breda 14,6mm., Sant Feliu de Pallerols 10,0mm., Sant Hilari Sacalm 9,6mm., Llanars 5,4mm., Santa Pau 4,2mm.

En un altre ordre de coses, la temperatura màxima més alta del Baix Empordà van ser els 27,7ºC de Torroella de Montgrí i la màxima més baixa es quedà en els 22,2ºC de Calonge-Mas Pallí.
Així mateix, la temperatura mínima més baixa van ser els 14,3ºC de Bellcaire d'Empordà, i la mínima més alta baixà fins als 16,8ºC a Palamós.

Altres dades meteorològiques del passat dissabte 5 d'octubre del 2013 a Palamós., temperatura màxima 22,8ºC, mínima 16,8ºC. Vent amb predomini del component ESE al matí i a la tarda, a 5km/h de mitjana., vent del SO al vespre/nit, a 10km/h de mitjana.. Ratxa màxima de vent 24km/h SO. Estat de la mar amb maror o forta maror arran de costa, mar de fons de l'est, i forta maror mar endins (onatge sig. de 2,2m a les 11:00h davant el cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1022hPa, mínima 1018hPa. Humitat relativa màxima 95%, mínima 67%. (Dades de meteoclimatic.com)