Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 17 d’octubre del 2013

Recuperen un fragment de 570 Kg del meteorit de Rússia




El passat dimarts, un grup de bussos russos van trobar al fons del llac Chebarkul un fragment de 570 quilos del meteorit que va caure a mitjans de febrer a prop de la ciutat de Chelyabinsk, als Urals.

Ahir dimecres, el tros de meteorit va ser remolcat fins a la vora del llac i portat a la superfície, tal com podem veure al vídeo superior.
Fins ara, els bussejadors havien tret 12 roques del llac, cinc de les quals ja han estat identificades com trossos del cos celest que el passat 15 de febrer va sembrar el pànic entre els habitants de la zona.
El tros de 570 Kg és el fragment més gran que ha estat rescatat del meteorit, anteriorment el fragment més gran "només" pesava 4,74 quilos .

Des d'un primer moment, els científics van assegurar que el tros més gran del meteorit es trobava al fons del llac gelat de Chebarkul, on la caiguda de l'objecte espacial va deixar un gran forat en el gel.

Els científics han advertit la població que no realitzin una "recollida indiscriminada" de les restes del meteorit, ja que els priva d'un valuós material d'investigació sobre la història de l'Univers.
Segons els geòlegs, el meteorit conté en la seva major part minerals de silicats com l'olivina i l'ortopiroxè, a més de sulfur de ferro i níquel, i, en menor mesura, crom, clinopiroxè i plagiòclasis.

L'estudi dels meteorits és crucial per a la reconstrucció de les etapes inicials del sistema solar, ja que aquests cossos celests inclouen els components a partir dels quals van ser creats originalment els planetes .
El meteorit, que va causar més de 1.500 ferits a la regió, 319 d'ells nens, tenia, segons la NASA, una massa de 10.000 tones en el moment d'esclatar a l'atmosfera., això el fa el més gran que ha caigut sobre la Terra des del 1908 .