Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 29 d’octubre del 2013

Cirrocúmuls, nivell 2 del Pla Alfa i calor insòlita

Cirrocumulus undulatus vistos ahir a la tarda a Romanyà de la Selva.


A part del vent de llebeig persistent d'ahir dilluns, el qual arribà a una ratxa màxima de 40 km/h, també hi van haver altres símptomes del canvi de temps que ens afecta avui.
Al llarg de la tarda es van poder observar uns interessants núvols alts del gènere Cirrocumulus de formes curioses. Aquests núvols prims ens delataven l'arribada del front fred que ens normalitzarà les temperatures en les immediates hores i propiciarà una entrada de la tramuntana.
Ja que parlem de vent, cal destacar que ahir a la tarda no només bufava vent del sud-oest en superfície, ja que el plat fort de la ventada calia buscar-la a les capes altes i mitjanes de la troposfera, on, segons els mapes de 500hPa, a uns 5.500 metres d'altura el vent del sud-oest bufava a 40 nusos, amb la qual cosa els núvols adoptaven les típiques ondulacions causades pel vent.
Com a exemple d'aquests núvols en forma d'ones, veiem els bonics Cirrocumulus undulatus que obren aquest post.

Els núvols alts també adoptaren altres aparences, com l'habitual cel amb cabretes, típic dels núvols Altocumulus, Cirrocumulus i en menor mesura Stratocumulus. En aquest cas es tractava de Cirrocumulus floccus.

Tres fotos més dels Cirrocumulus d'ahir dilluns


Cirrocumulus undulatus.


Cirrocumulus floccus.


Cirrocumulus floccus.


Mapa del pla Alfa.


Malauradament, com vaig comentar ahir, aquest canvi de temps no ens portarà gaire pluja, tot això unit a la sequera dels darrers mesos i al fet que la tramuntana podrà arribar als 25 nusos de mitjana a la nostre zona i als 35/40 nusos al nord de l'Empordà, amb ratxes superiors, farà que el risc d'incendi sigui molt elevat i que el nivell del Pla Alfa estigui en nivell dos., sens dubte, una situació inusual en una época de l'any que hauria d'estar marcada per la pluja i en canvi està marcada per una falta de precipitacions.

Això voldrà dir que avui dimarts estarà prohibit fer cap tipus de foc a menys de 500 metres del bosc, i les comunicacions de crema queden sense efecte.

Per finalitzar, ahir dilluns 28 d'octubre, hi va haver un altre dia de temperatures excepcionalment elevades, amb moltes màximes superiors als 30ºC que donaren lloc al dia més càlid de les darreres dècades en una segona quinzena d'octubre.

Màximes més elevades d'ahir dilluns a Girona, segons la xarxa d'estacions meteorològiques automàtiques del Servei Meteorològic de Catalunya:

Ventalló 31,9ºC., Sant Pere Pescador 31,8ºC., Girona 31,4ºC., Castelló d'Empúries 31,2ºC., Cabanes 31,1ºC., Torroella de Fluvià 31,0ºC., Santa Coloma de Farners 30,8ºC., Vilablareix 30,8ºC, Vilobí d'Onyar 30,6ºC.

Màximes enregistrades ahir dilluns 28 d'octubre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 30,7ºC (12,6ºC)., la Bisbal d'Empordà 30,5ºC (13,2ºC)., Monells 30,4ºC (12,5ºC)., Torroella de Montgrí 28,8ºC (12,7ºC)., Castell d'Aro 24,9ºC (10,0ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dilluns 28 d'octubre del 2013 a Palamós., gràcies al vent fresc de garbí "només" s'arribà a 20,9ºC de màxima, mínima 16,5ºC. Vent de component SO, a 16/20km/h de mitjana fins a mitja tarda, llavors encalmà. Ratxa màxima de vent 40km/h SO. Estat de la mar amb maror arran de costa i forta maror mar endins (onatge sig. d'1,4m a les 10:00h davant el cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1018hPa, mínima 1012hPa. Humitat relativa màxima 94%, mínima 60%. (Dades de meteoclimatic.com)