Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 21 d’octubre del 2013

Un mar de boira ens deixa imatges fantàstiques

La Fosca sota la boira amb mar de fons. Imatge mostrada a l'Espai del Temps de TV3.


La boira d'advecció, tot i que és més pròpia dels mesos primaverals, pot aparèixer en altres estacions de l'any, tal com ja he apuntat en anteriors ocasions, i ahir en va ser un bon exemple.
La important massa d'aire càlid que arrenca del nord d'Àfrica, el vent en calma o la ventolina marina que hi havia ahir de bon matí, juntament amb un grau d'humitat molt elevat que rondà el 100% al llarg de tot el dia, van fer que la boira espessa que hi havia sobre el mar arribés uns pocs quilòmetres terra endins.

L'extens banc de boira ens deixà un espectacle d'imatges fantasmagòriques i alhora molt belles, amb una reducció de la visibilitat molt important.
Segons podem deduir a partir dels punts de referència, el gruix de la boira rondava els 50 metres d'alçada i permetia que hi poguessin sobresortir les muntanyes properes, amb imatges especialment boniques, com les muntanyes del paratge de Castell-cap Roig treient el cap per sobre del mantell de núvols baixos Stratus que ocultava el Mediterrani, tal com es podia apreciar des del mirador de Cap Gros.
Altres punts que criden poderosament l'atenció és el mar de boira molt ben delimitat vist des del Molí de Vent, o bé la boira fluint sobre Palamós, amb especial incidència al Pedró o a cala Margarida.


Quatre fotografies representatives de la situació que vàrem tenir ahir:


Mar de boira ocupant tot el pla de Sant Joan i el pla de Sa Nau i enllaçant fins a Calonge, amb el cel enterenyinat per núvols alts i mitjans. Al fons sobresurten els estreps de les Gavarres, com l'altiplà de can Mont a mà dreta i el Puig del Mas Nou (325msnm) al centre de la imatge. Foto captada des del Molí de Vent.


Espectacular mar de boira vist des del mirador de cap Gros situat a uns 70m d'altura, en una imatge insòlita que oculta tota la costa i el mar. Al fons sobresurten les muntanyes d'uns cent metres d'alçada que envolten el paratge de Castell-cap Roig.


Cala Margarida i Palamós immersos en la boira.


La silueta del campanar entre la boira.


A part d'aquestes imatges, també podeu gaudir amb el recull de 24 instantànies del següent passi de fotografies o bé al següent àlbum de fotos on es poden apreciar més detalladament.





Rajos crepusculars entre núvols Altocumulus castellanus ahir al matí quan la boira ja escampava.


Tot seguit farem un repàs als altres aspectes meteorològics d'ahir diumenge 20 d'octubre.
L'espectacle de boira de primeres hores del dia, es va desfer a quarts de deu del matí, deixant pas a una jornada dominada pel sol, però amb el cel enterenyinat per núvols alts i mitjans Ci i Ac 6/8.
Una vegada més, la calor va apretar amb força, amb moltes màximes que arribaren als 27/29ºC a molts de Girona.

Algunes de les màximes més càlides d'ahir diumenge a la nostre demarcació:

Sant Pere Pescador 29,0ºC., Anglès 28,5ºC., Ventallò 28,2ºC., Torroella de Fluvià 28,1ºC., Castelló d'Empúries 27,9ºC., Banyoles 27,7ºC.

En relació a les temperatures màximes d'ahir diumenge al Baix Empordà, aquestes també van ser molt altes a l'interior, amb molts valors rondant els 27/28ºC i marcada xafogor.
Per la seva banda, les mínimes van ser un o dos graus més altes en els indrets tradicionalment més freds, però en canvi baixaren lleugerament a prop de la costa.

Màximes enregistrades ahir diumenge 20 d'octubre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 27,9ºC (14,4ºC)., Monells 27,4ºC (13,7ºC)., la Tallada d'Empordà 27,1ºC (14,0ºC)., Torroella de Montgrí 26,6ºC (16,4ºC)., Castell d'Aro 25,0ºC (15,8ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir diumenge 20 d'octubre del 2013 a Palamós., temperatura màxima 21,6ºC, mínima 17,8ºC. Precipitació 0,2mm rosada. Vent en calma o ventolina del S i SE de bon matí., vent de component SO al migdia i a la tarda, a 15km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 31km/h SO. Estat de la mar amb maror generalitzada, amb ones de 0,5m arran de costa, mar de fons de l'est-nord-est, i onatge sig. d'1m a les 12:00h davant el cap de Begur. Pressió atmosfèrica màxima 1018hPa, mínima 1016hPa. Humitat relativa màxima 99%, mínima 90%. (Dades de meteoclimatic.com)