Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 8 d’octubre del 2013

Nevades excepcionals d'un metre d'altura amb torb a l'Oest Mitjà

Una carretera tallada per la neu el passat divendres 4 d'octubre a Wyoming (EUA).


Tot i trobar-nos a la tardor, el primer temporal de neu ha arribat amb una força excepcional a l'Oest Mitjà (Estats Units), amb fortes nevades acompanyades per un torb intens entre el divendres 4 i dissabte 5 octubre, fins i tot, ha nevat en cotes baixes baixes a Montana, Wyoming, Nebraska i al nord del Colorado, Dakota del Nord i del Sud.

Particularment intensa ha sigut la nevada que ha caigut a Rapid City (Dakota del Sud), on l'acumulació de neu va ser d'uns 30cm (però en els suburbis del sud-oest es mesuraren fins a 78cm). No gaire lluny d'aquesta ciutat, al nord-est de la mateixa, a la població de Lean, també a Dakota del Sud, el matí de dissabte van registrar fins a 110cm de neu nova sobre el terreny .

La forta nevada va provocar el tall de nombroses carreteres, especialment el divendres a Wyoming, i el dissabte a Dakota del Sud, amb nombroses interestatals tancades temporalment. Les fortes nevades i els forts vents també van tombar arbres i línies elèctriques, causant apagades .

Al sud-oest de Montana també van caure fins a 90cm de neu, mentre que al nord del Colorado superaren els 30cm. La neu també caigué a Denver, però amb acumulacions minces i només en alguns barris de la ciutat .

Segons el meteoròleg Cory Martin, "la neu, encara que no sigui un fet habitual per a aquesta època de l'any, pot succeir, no obstant, el que és més sorprenent és la quantitat excepcional de precipitació, amb acumulacions d'1 metre d'altura en alguns llocs".

En els dos vídeos següents, veureu unes imatges espectaculars del torb, un fenomen conegut als Canadà i als Estats Units com a "blizzard".
Es considera que hi ha "blizzard" quan es produeix una reducció de la visibilitat horitzontal en el sòl, caracteritzada per una visibilitat inferior a 400 metres causada pel moviment de la neu, amb o sense caiguda de la mateixa.
Aquesta situació, deguda a condicions ventoses turbulentes o regulars, indueixen velocitats del vent iguals o superiors a 50km/h i provoquen un elevat risc de refredament dels éssers vius per flux d'aire, un refredament conegut com a temperatura de sensació o "windchill" en anglès.
La seva durada ha de ser de com a mínim tres hores i un màxim de tres dies.



Espectacular torb o "blizzard" del passat 5 d'octubre.



Espectacular torb o "blizzard" del passat 5 d'octubre.



Tasques per treure la neu de les carreteres el passat 5 d'octubre.