Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 1 d’octubre del 2013

Es divisa una tromba marina des de Blanes

Tromba marina vista a 35 milles de la costa de Blanes ahir dilluns. Font: http://www.blanesaldia.com/blanes/12179-avistamiento-de-un-espectaclar-tornado-a-35-millas-de-blanes-por-un-barco-de-pesca/#more-12179


Segons la web Blanesaldia.com, ahir dilluns 30 de setembre a les 12:30h, la tripulació del vaixell Marroi Segon va poder observar una tromba marina a unes 35 milles mar endins, al sud-est de Blanes.

El vaixell pesquer en aquells moments es trobava a unes 25 milles de la costa i l'autor de les fotos (P.M.A.), comentà que la mànega estava a unes 10 milles de distància de l'embarcació.
En el moment de formar-se la tromba, el cel estava parcialment ennuvolat i hi havia la presència d'un núvol Cumulus congestus, en transició cap a Cumulunimbus calvus, des d'on penjava el curiós fenomen que aspirava aigua del mar.

L'espectacular fenomen meteorològic va durar pocs minuts i l'autor de les fotos comentà que la tromba marina hauria estat perillosa en cas de trobar el vaixell en el seu radi d'acció. Cal tenir present que els forts vents de la mànega poden causar grans desperfectes als vaixells i posar en perill la integritat física dels mariners.
Generalment, una tromba marina no tornàdica sol generar vents de 116km/h o lleugerament superiors, no obstant, en cas que el núvol de tempesta que porti associat una tromba marina estigui molt ben organitzat (supercèl·lula), pot crear trombes marines tornàdiques, les quals poden arribar a tenir la mateixa força que un tornado violent de terra ferma, amb vents superiors als 500km/h.


Mànega vista des de Blanes ahir dilluns.


En el cas de la mànega d'ahir dilluns, el núvol que la va formar va poder crèixer gràcies a la presència d'una zona de convergència o xoc de vents al davant de la Costa Brava, amb vent de ponent per un costat i vent de llevant i gregal per un altre.

Cal destacar que aquests tipus de fenòmens són relativament habituals en aquesta época de l'any al Mediterrani Occidental, quan coincideixen les primeres entrades importants d'aire fred en altura amb humitat elevada, vents en cisalla i una aigua del mar encara càlida.