Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 31 d’octubre del 2013

Dimecres 30 d'octubre: tramuntana fresca i cel enterenyinat

Cel enterenyinat per Cirrostratus amb un tènue halo solar ahir a migdia.


Ahir dimecres 30 d'octubre el dia va començar amb el cel cobert per núvols alts i mitjans As, Ac, Ci i Cs, però amb el pas de les hores el sol va dominar la situació meteorològica.
Tot i la presència del sol, cal destacar que l'astre rei no va brillar en tota la seva esplendor, degut a una fina capa de núvols alts formada per Cirrostratus, la qual generà alguns fenòmens òptics com el tènue halo solar que veiem a l'encapçalament, així com algun fals sol o parheli.

A part d'aquests núvols prims, l'altre protagonista del dia va ser el vent de tramuntana, un vent del nord que arribà fins als 70km/h a Palamós.
Altres ratxes destacades de vent del nord, segons el SMC, són els 121km/h de Portbou, els 75km/h de Roses, els 65km/h de Cabanes o els 61km/h de Castell d'Aro.
Els efectes de la forta ventada es van deixar sentir de valent a mar, on l'onatge aixecat arribava als 3,5 metres d'altura a les 14:00h davant el cap de Begur.

Pel que fa a les temperatures, tan les màximes com les mínimes van pujar entre un i dos graus respecte el dia anterior.

Màximes enregistrades ahir dimecres 30 d'octubre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 19,2ºC (12,5ºC)., Monells 19,0ºC (12,8ºC)., Castell d'Aro 19,0ºC (12,7ºC)., la Tallada d'Empordà 18,7ºC (13,2ºC)., Torroella de Montgrí 18,7ºC (13,4ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dimecres 30 d'octubre del 2013 a Palamós., temperatura màxima 18,0ºC, mínima 13,5ºC. Vent de component NNO, a 25/30km/h de mitjana al matí i fins a primeres hores de la tarda., vent del NNO a 15/20km/h de mitjana a la tarda/vespre. Ratxa màxima de vent 69km/h NNO. Estat de la mar amb marejol arran de costa, maror a poques milles mar endins i maregassa lluny de la costa (onatge sig. de 3,52m a les 14:00h davant el cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1020hPa, mínima 1017hPa. Humitat relativa màxima 61%, mínima 30%. (Dades de meteoclimatic.com)


Cel enterenyinat per Cirrostratus ahir al migdia amb tènue halo solar.


Mapa de coberta de núvols baixos prevista per avui a les 14:00h. Observem un augment dels mateixos.


La previsió per avui dijous a Palamós, ens indica que encara que tinguem vent de tramuntana en superfície, el pas d'un front nuvolós alimentat per una entrada d'aire humit en diferentes capes de la troposfera, gràcies al vent de l'est que bufarà entre els 850/500hPa, pot fer crèixer abundants núvols baixos amb el pas de les hores, fins i tot, no es descarta que caiguin quatre gotes a partir de migdia.

Les temperatures no experimentaran grans canvis.

Pel que fa al vent, al nostre sector costaner bufarà amb component nord, a 8/12 nusos de mitjana fins a la nit., mar endins pot bufar a 20/25 nusos. Al llarg de la nit/matinada de dijous a divendres el vent anirà baixant d'intensitat fins a gairebé desaparèixer.

A mar tindrem mar de fons del nord, amb marejol a la línia costanera, maror o forta maror a poca distància de la costa, i maregassa mar endins durant tot el dia.


Mapa d'onatge previst per avui dijous a les 14:00h. Es preveu maregassa mar endins