Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 27 d’agost del 2009

La posidònia oceànica, un tresor a preservar


Acumulacions de posidònia oceànica arrencada pels temporals. Fotografia realitzada per jo mateix en una platja de Sicília.

Fa pocs dies l'entitat Salvem el Crit-Aritjol, en un article aparegut al Diari de Girona, denunciava la manca de protecció real dels prats de posidònia oceànica.
Sobretot es feia émfasi en l'ancoratge massificat d'embarcacions sense control a sobre de nombrosos prats de posidònia, amb l'efecte negatiu sobre aquests indrets que aquesta acció representava.
És fàcil d'observar com des d'algunes cales, abans podies observar el mar blau amb tota la seva bellesa, actualment degut a la massificació d'embarcacions, molts cops només veus una gran extensió de taques blanques, donant la impressió que l'instal.lació d'un semàfor al mig del mar no seria mala idea.

Al següent enllaç trobareu la denúncia que Salvem el Crit-Aritjol fa d'aquesta situació:

http://www.diaridegirona.cat/comarques/2009/08/25/salvem-crit-denunciara-europa-falta-proteccio-posidonia/352601.html


Posidònia oceànica. Font:http://es.wikipedia.org/wiki/Posidonia_oceanica


Una altre entitat que intenta preservar els prats de posidònia oceànica, és la fundació CRAM, la qual de l'any 2002 al 2007 va ser l'encarregada de dur a terme el control i seguiment de les praderies, per ordre de la DGPAM del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural de la Generalitat de Catalunya. Per fer aquest seguiment, es van crear 41 punts de mostreig al litoral català.
Palamós té tres punts de control, un es troba situat al mig de la badia, un a prop del Port i l'altre a la zona de la Cala dels Pots.

Al següent vídeo, molt divulgatiu, veureu un bona explicació sobre els prats de posidònia oceànica, l'important funció que desenvolupen i l'estat en què es troba als tres punts de mostreig palamosins:



Per més informació sobre aquestes activitats us deixo el següent enllaç de la Fundació CRAM:

http://www.cram.org/cat/pro_bio_estado%20praderia.php

Dades actuals:

27.2 ºC
78 % hr
1017 hPa
màxima d'ahir 29.6 ºC
mínima d'avui 20.4 ºC
cel encalitjat, amb algun núvol baix 1/8
vent fluix de xaloc
mar arrissada