Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 22 de setembre del 2009

Arriba la tardor astronòmica


Cireres d'arboç, fruits de la tardor.

Avui dimarts a les 23:19 h., començarà la tardor astronòmica a tot el nostre hemisferi. Es preveu que aquesta estació duri 89 dies i 20 hores. El diumenge 25 d'octubre es produirà el canvi d'hora.

Aquesta és l'época més plujosa a les nostres contrades i també el temps on apareixen nombrosos fruits característics, com són les figues, els codonys, les castanyes, els moniatos, les cireres d'arboç, les nous, les serves, els palo santos, les pinyes, les magranes, etç...sense oblidar-nos dels bolets.
Particularment, és una de les meves estacions preferides, tant pel moviment meteorològic que hi ha, com pels colors tant bonics que ens mostren els arbres de fulla caduca, sobretot en llocs tant emblemàtics com els boscs de ribera, la Fageda d'en Jordà (Garrotxa), les valls pirinenques o al Montseny.

L'inici de totes les estacions, vé establert pel pas de la Terra per un punt determinat de la seva órbita al voltant del sol.
La tardor comença quan el centre del sol, vist des de la Terra, atravessa l'equador celest durant el seu moviment aparent en direcció sud. Durant aquesta jornada el dia i la nit duren el mateix, aquest fet és anomenat equinocci de tardor. A l'hemisferi sud aquest dia comença la primavera.

L'equinocci de tardor es sol produir entre els dies 21 i 24 de setembre.
Durant el segle XXI la tardor començarà entre els dies 22 i 23 de setembre., la tardor que començarà més aviat serà a l'any 2096 i la que va començar més tard va ser la del 2003, aquests canvis d'un any per l'altre, venen donats per la necessitat d'encaixar la sequència d'anys segons el calendari, amb la duració de cada órbita de la Terra al voltant del sol, coneguda com a any tròpic.

Durant les properes jornades, veurem com el dia s'escurça ràpidament, als matins el sol cada dia sortirà 1 minut més tard i a la tarda, cada dia el sol es pondrà 2 minuts abans., d'aquesta manera cada dia que passi tindrem 3 minuts menys de sol.

La primera lluna plena la tindrem el 4 d'octubre, la segona serà el dia 2 de novembre i la tercera serà el 2 de desembre.

Als cels d'aquesta tardor podrem veure, a primera hora del matí Mart, Saturn i Venus., al capvespre, serà Júpiter qui ens acompanyarà.
També podrem observar vàries pluges d'estels, com la de les Dracónides, amb un màxim el 8 d'octubre. El 17 de novembre tindrà lloc la pluja d'estels més famosa, la de les Leónides., el 13 de desembre també podrem observar les Gemínides.

En referència a les estrelles, podrem veure vàries constel·lacions., a prop de l'estrella Polar veurem la del Cigne, Casiopea, Osa Menor i Girafa.
Les constel.lacions eclíptiques que es veuran, van de Capricorni a Verge., pel damunt de l'eclíptica es veuran Pegaso i Andròmeda, per sota veurem la Balena i Orió, així com les estrelles de Sírius i Proció.

Si algú ho vol intentar, quan Júpiter apareix es poden veure les seves llunes, si s'utilitzen uns prismàtics.