Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 15 de setembre del 2009

Queralbs i la Vall de Núria.


Imatge d'un carrer de Queralbs.

Queralbs és un municipi de la comarca del Ripollès, ubicat al nord de Ribes de Freser i al límit amb la Cerdanya i la comarca nord-catalana del Conflent.

La primera menció de Queralbs com a població és amb el nom de «Keros Albos» en l'acta de consagració de l'església de la Seu d'Urgell l'any 836. A Queralbs hi podem trobar una parada del Cremallera de Núria que comunica la població amb aquest indret.


Església romànica de Queralbs.

L'església romànica de Queralbs es remunta a finals del segle X. Va ser construïda per substituir l'anterior, consagrada al 978. Està dedicada a Sant Jaume i és de nau única amb absis i volta lleugerament apuntada que es creu va ser afegida al segle XV. El seu nàrtex està compost per sis arcades suportades per columnes rematades per capitells. A l'interior del temple es conserva una còpia d'un retaule gòtic del segle XIV, actualment exposat en el Museu Nacional d'Art de Catalunya. El campanar és de torre i se situa a la zona nord del temple.


Vall de Núria.

La Vall de Núria és una vall pirinenca situada dins el terme municipal de Queralbs. Amb una altitud de 2.000 metres sobre el nivell del mar, aquesta vall és accessible mitjançant el tren cremallera o bé a peu, seguint algun dels camins de muntanya que arriben fins a Núria. Aquí es va redactar l'any 1931 l'estatut d'autonomia conegut com a "Estatut de Núria".

A la vall hi ha un llac artificial i el Santuari de la Mare de Déu de Núria que alberga la talla romànica. L'església actual es va inaugurar l'any 1911. Poc després es va afegir l'hotel i es va iniciar la construcció del Via Crucis, obra que no s'acabaria fins el 1963.

L'any 1931 a l'habitació número 202 de l'hotel, es va redactar el que seria l'Estatut d'Autonomia de Catalunya que va quedar ratificat a les urnes el 2 d'agost del 1931 i aprovat per les Corts Generals el 9 de setembre del 1932.

Més fotos de Queralbs i la Vall de Núria. A la primera imatge també veiem el poble de Pardines























Informació extreta de la Wikipedia, fotografies realitzades per jo mateix.

Dades actuals :

15.9 ºC
83 % hr
1008 hPa
mínima de 15.0 ºC
màxima de 19.2 ºC
pluja d'avui 2 mm+ pluja d'ahir 20 mm= 22 mm
cel cobert amb plugim
vent fluix de tramuntana
marejol amb àrees de maror