Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 28 de setembre del 2009

On és el rentabótes ?


Bótes de ví.

El rentabótes és el terme ancestral que sempre havien fet servir, els pagesos de la costa, per anomenar el temporal de llevant que solia aparèixer coincidint amb la verema, a mitjans mes de setembre.

Aquest temporal provocava una notable alteració marítima i abundants pluges., les onades del mar i la pluja, eren utilitzades per netejar les bótes abans de posar-hi el vi nou.

Malauradament, aquest any igual com l'any passat, aquest temporal ni s'ha ensumat.

La disposició poc favorable pels nostres interessos, de l'anticicló del les Illes Britàniques i la llunyania de les masses d'aire fred, les quals sembla que els hi agrada anar cap al País Valencià i a les costes murcianes i andaluses, propicia l'inexistència d'aquesta situació de llevant.

Per a la formació d'un temporal de llevant o de xaloc a la nostra zona, és necessari que l'anticicló centre-europeu, s'allargassi d'oest a est, o que es posicioni a l'est d'Europa, fent incidir vents de llarg recorregut marítim, juntament amb la formació d'una baixa, amb reflex en supefície, a la zona de les Balears.
Aquests vents de llevant, també poden coincidir amb l'existència d'una DANA, llavors és quan es poden produir els temibles aiguats de principis de tardor.



Temporal al mar.

Dades actuals :

24.2 ºC
53 % hr
1020 hPa
mínima de 17.0 ºC
cel amb cirrus 7/8
vent fluix de gregal
mar de fons de llevant