Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 13 de maig del 2010

Cumulunimbus arcus al Baix Empordà


Imatge captada a les 14:00h. del cumulunimbus arcus (núvol de tempesta), que estava afectant l'interior del Baix Empordà. Observeu l'important cortina de precipitació, descarregant pluja i calamarsa.

Ahir a primera hora de la tarda, una important tempesta va creuar l'interior del Baix Empordà, la qual seguint els vents en alçada, va anar circulant de sud/oest cap a nord/est fins que es va dissipar entre Begur i Pals, quan va entrar en contacte amb les aigües més fredes del Mediterrani.
Aquest núvol de tempesta, format per un cumulunimbus arcus, va descarregar quantitats força importants de precipitació en forma de pluja i calamarsa., en alguns casos com a Llofriu, el terra va quedar completament blanc com si hi hagués nevat.

El barri de la Barceloneta (Llofriu) amb les vores de la carretera ben blancs de calamarsa.(Fotografia realitzada per Santi Mallorquí):




Les quantitats de precipitació més destacades que van caure ahir, segons el SMC, són els 28,4 mm. de Monells o els 21,2 mm. de La Bisbal., de ben segur que en algún indret sense pluviòmetre oficial, hi deurien caure més litres.
A Palamós, després del ruixat de les tres de la tarda i la pluja del vespre, vam recollir 8 mm.
A més a més, cal destacar l'important aparell elèctric que hi havia, tal com podreu veure al següent mapa de llamps:



Imatge de radar on es veu la tempesta situada al nord de Palamós:




Tot seguit trobareu una breu explicació sobre què és i com es forma un cumulunimbus arcus.

Un cumulunimbus arcus, és un tipus de cumulunimbus acompanyat per una mena d'arc format per núvols baixos, darrera del qual es produeix la precipitació que acompanya la tempesta.
L'arc té un color molt fosc i pot fer varis quilòmetres de llargada.
Aquest complement que acompanya alguns núvols de tempesta, es forma entre l'aire fred que es veu arrossegat cap avall amb la precipitació i l'aire càlid davanter que ascendeix i es condensa en una capa que adopta una forma d'arc.

Esquema de la formació d'un arcus. Observeu com les línies blaves assenyalen l'aire fred que cau arrossegat amb la precipitació des de les parts superiors del cumulunimbus, les línies taronges són l'aire càlid que ascendeix i es condensa en forma d'arcus:


Font:http://fr.wikipedia.org/wiki/Arcus

Foto de l'arcus d'ahir:



També podreu veure el cumulunimbus arcus d'ahir al Youtube: