Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 25 de maig del 2010

Dies de llebeig, però per què ?


Mapa de vent en superfície model WAM previst per avui al migdia. Observeu com tindrem garbinada.

Les darreres hores han estat i estan marcades pel vent de llebeig, ja ahir a la tarda es va arribar a una ràfega de 45 km/h. La incidència d'aquest vent del sud/oest va aixecar maror tot el nostre sector costaner.
Aquest vent de llebeig, és un efecte de la formació d'una baixa a l'oest de la Península, associada a un embossament d'aire fred d'uns -20 cº a uns 5.500m. d'alçada. Tant les borrasques que provenen de l'Atlàntic, com els fronts freds que moltes vegades ens envien, vénen acompanyats per vents del sud o sud/oest càlids i humits en la seva part davantera, i per vents de nord o nord/oest freds i secs en la seva part posterior, creant la forma d'una "V".

He retocat el següent mapa sinòptic, perqué pogueu visualitzar millor la situació abans descrita.
Observeu la línia vermella, indicant la forma de "V" que acompanya la borrasca:



Mapa de vent a 10 m. d'alçada. He marcat amb una "X" la posició del centre de la borrasca. Observeu com al darrera d'aquesta borrasca (banda esquerra) el vent vé del nord i a la part davantera (banda dreta) el vent vé del sud o sud/oest:



Tot i que moltes vegades aquest vent de llebeig ens pot indicar l'arribada de pluges, no sembla que aquest sigui el cas, ja que nosaltres ens veiem immersos en la dorsal anticiclònica que emergeix del nord d'Àfrica, garantint-nos un temps càlid i assolellat, almenys fins dijous. Sembla que a partir del divendres podríem tenir l'arribada d'alguns canvis destacables, en forma de tempestes a molts punts del país, amb una baixada de les temperatures, coincidint amb l'enretirada d'aquesta dorsal. Ho anirem seguint.