Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 12 de novembre del 2013

Dilluns 11 de novembre: tramuntana a 108 km/h

La tramuntanada d'ahir a la badia de Palamós. Imatge mostrada al Temps de TV3 i al programa Espai Terra de TV3.


La tramuntanada que va entrar el vespre dominical, ahir dilluns 11 de novembre encara es va deixar sentir amb més força durant tot el dia.
La intensa ventada, atiada gràcies al marcat gradient isobàric existent entre la falca anticiclònica i la pertorbació que es formà cap a Itàlia, a Palamós va estar bufant en molts moments a uns 40/50 km/h de mitjana i va arribar a la poc habitual xifra de 108 km/h, a més, aquest vent sec va fer baixar el grau d'humitat fins a només el 10%.
Com sol ser habitual en situacions de vents impetuosos, es van produir alguns danys en elements de façanes i del mobiliari urbà, així com algunes branques trencades.

D'altre banda, tal com ja he estat comentant en anteriors articles, la sequera que portem acumulada i el fort vent, van fer que el perill d'incendi fos molt alt. Malauradament, aquesta situació va facilitar que es propagués ràpidament un incendi forestal que començà ahir a la tarda entre Camallera i Vilopriu. Vegeu la següent notícia.

Ratxes més destacades de vent del nord d'ahir dilluns a l'Empordà:

Portbou 154 km/h., Palamós 108 km/h., Castelló d'Empúries 106 km/h., Bellcaire d'Empordà 102 km/h., Figueres 98 km/h., Palamós-La Fosca 97 km/h., Verges 93 km/h., Roses 85 km/h.

La previsió ens indica que la tramuntana pot seguir bufant durant tota la setmana, amb fluctuacions en la seva intensitat. També cal tenir present que el pla Alfa romandrà en nivell 3, amb la qual cosa, els accessos als massissos de les Gavarres i de l'Ardenya-Cadiretes quedaran tancats al trànsit.


Mapa del pla Alfa d'avui dimarts.


Pel que fa a les temperatures màximes del Baix Empordà, aquestes van ser similars al dia anterior, amb molts valors que rondaren els 20ºC.
Les mínimes, per la seva banda, van ser molt més altes degut al vent, ja que aquestes voltaren els 12/13ºC, en comparació amb els 5 o 6ºC que hi havien el diumenge.

Màximes registrades ahir dilluns 11 de novembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 20,4ºC (12,4ºC)., Castell d'Aro 20,5ºC (12,3ºC)., la Bisbal d'Empordà 20,2ºC (12,5ºC)., la Tallada d'Empordà 19,8ºC (12,9ºC)., Torroella de Montgrí 19,4ºC (13,1ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dilluns 11 de novembre del 2013 a Palamós., temperatura màxima 19,6ºC, mínima 13,5ºC. Estat del cel dominat pel sol, amb alguns Ac decoratius 2/8. Vent de direcció N, a 40/50 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 108 km/h (Palamós) i 97 km/h (Palamós-La Fosca). Estat de la mar amb marejol o maror arran de costa i mar brava mar endins (onatge sig. de 5 metres a les 17:00h davant el cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1020hPa, mínima 1016hPa. Humitat relativa màxima 54%, mínima 10%. (Dades de meteoclimatic.com)


La tramuntanada d'ahir dilluns en imatges


Blancalls aixecats per la tramuntanada amb alguns altocúmuls ahir al migdia.


Vaixell de càrrega lluitant contra el grop de tramuntana (vents de força 9/10). Observeu la mala visibilitat degut a l'aigua aixecada i pulveritzada pel vent.Imatge mostrada al Temps de TV3.


Aigua de mar pulveritzada pel vent.


Altocumulus lenticularis.


Aigua de mar aixecada pel vent.