Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 26 de novembre del 2013

Dilluns amb estrany altocúmul i neu en cotes baixes per dimecres

Estrany altocúmul lenticular que realitza un gir de 180º en un dels extrems.


Ahir dilluns 25 de novembre, el dia fou assolellat, fred i amb un vent de tramuntana que es va reforçar de nou a darreres hores del dia, amb una velocitat mitjana de 30/35 km/h.
Així mateix, l'estrella de la jornada va ser un estrany núvol altocúmul allargassat que es va veure mirant cap al nord, al darrera del massís de les Gavarres, el qual realitzava un gir de 180º en el seu extrem est, tal com veiem a la fotografia de l'encapçalament i amb més detall a la que poso més avall.
Les causes d'aquest estrany gir en un dels seu extrems, amb el resultat d'adoptar una forma de ferradura, s'ha de buscar en algun tipus de canvi sobtat en la direcció del vent en altura.


Primer pla del núvol Altocumulus lenticularis  amb forma de ferradura en un dels extrems.


Pel que fa a les temperatures assolides al Baix Empordà, aquestes van ser entre un i tres graus més altes que el dia anterior, amb els 15,4ºC de la Bisbal d'Empordà com a màxima més alta. Les mínimes, per la seva banda, van patir una marcada devallada respecte el dia abans, sobretot als indrets tradicionalment més freds i arrecerats del vent. Destaca especialment el cas de Monells, on aquest dilluns es va baixar fins a 0,3ºC, en canvi, el diumenge van tenir 7,6ºC de mínima.

Màximes registrades ahir dilluns 25 de novembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 15,4ºC (0,3ºC)., la Bisbal d'Empordà 15,0ºC (2,0ºC)., Castell d'Aro 14,3ºC (1,4ºC)., la Tallada d'Empordà 14,3ºC (4,7ºC)., Torroella de Montgrí 13,9ºC (8,0ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dilluns 25 de novembre del 2013 a Palamós., temperatura màxima 13,8ºC, mínima 7,9ºC. Cel serè tot el dia, amb alguns Altocumulus lenticularis allargassats mirant cap al nord 1/8. Vent de tramuntana, a 5 km/h de mitjana al matí, a 15/20 km/h de mitjana a la tarda/vespre i a 30/35 km/h de mitjana a la nit. Ratxa màxima de vent 66 km/h N. Estat de la mar amb marejol arran de costa, maror a poca distància i mar brava mar endins (onatge sig. de 4,3 metres a les 10:00h davant el cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1020hPa, mínima 1016hPa. Humitat relativa màxima 64%, mínima 34%. (Dades de meteoclimatic.com)


Altocumulus lenticularis d'ahir dilluns


Altocumulus lenticularis de gran extensió darrera les Gavarres.


Núvol de vent vist des del Molí de Vent.

Radar meteorològic del Puig d'Arques amb Altocumulus lenticularis allargassat.


Mapa de superfície previst per demà dimecres a les 18:00h. Les isòbares tindran un recorregut marítim amb llevant anticiclònic.


Si les darreres jornades hem tingut temperatures d'hivern amb vent de tramuntana, per avui dimarts les temperatures màximes encara podran baixar un parell de graus més. Aquesta devallada dels termòmetres es pot intensificar lleugerament demà dimecres, coincidint amb una situació retrògrada, és a dir, la típica situació atmosfèrica que fa circular les pertorbacions d'est a oest, al contrari del que és habitual.

El moviment retrògrad vindrà propiciat per un posicionament est-oest de l'anticicló que hi ha centrat a les illes Britàniques, amb la qual cosa els vents en varis nivells troposfèrics tindran un recorregut per sobre el Mediterrani que els farà carregar d'humitat, una humitat que podrà barrejar-se amb un embossament d'aire fred de -30ºC a 500hPa i d'uns -5ºC a 850hPa situat al sud de la Provença, tot provocant que puguin caure precipitacions a la nostre zona, amb una cota de neu que serà molt baixa quan comenci a precipitar a partir de la tarda.
En principi i a falta de veure els mapes que es vagin actualitzant avui, podria caure una enfarinada a les Gavarres per sobre d'uns 400/450 metres i no es descarta veure alguna volva més avall. A Palamós podrien acumular-se una desena de litres al final de la jornada.
Com sempre, es recomana anar seguint les previsions actualitzades pels mitjans oficials.


Mapa de neu acumulada fins dimecres a la nit. S'aprecien traces del preuat element blanc a la nostre zona.