Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 22 de novembre del 2013

Un dijous hivernal i previsió de més fred i tramuntana

Núvols baixos a la sortida de sol d'ahir dijous.


Les característiques meteorològiques principals de la jornada d'ahir dijous 21 de novembre, van ser d'un dia típic d'hivern, amb unes temperatures força fredes i pocs elements que poguem destacar.

L'ambient fred que ens embolcalla tindrà continuació en les properes jornades, amb la qual cosa podem dir que aquest any haurem passat de l'estiu a l'hivern sense haver tingut tardor. Recordem que també vam passar de l'hivern a l'estiu, ja que la primavera en prou feines es va notar. De fet, si aquest patró es va fent habitual en anys següents, seria la constatació d'una modificació del clima, tenint en compte que algunes projeccions futures sobre el canvi climàtic pronostiquen una desaparició de les estacions tal com les hem conegut fins ara.

En referència al temps més proper, aquest dijous el dia es va llevar amb abundants núvols baixos i mitjans Ci, Ac i Sc 5/8, els quals van romandre amb menor o major mesura al matí, per anar desapareixent amb el pas de les hores fins a deixar una tarda asserenada.

Pel que fa a les temperatures màximes del Baix Empordà, aquestes van pujar uns 2ºC de mitjana en comparació a la jornada anterior.
Les mínimes, per la seva banda, van tenir un comportament poc habitual, ja que experimentaren una lleugera pujada respecte als valors que es donaren a darreres hores del dimecres, no obstant, encara van ser molt fredes.

Màximes registrades ahir dijous 21 novembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 13,7ºC (1,7ºC)., Monells 13,5ºC (1,8ºC)., Torroella de Montgrí 13,1ºC (2,2ºC)., Castell d'Aro 13,0ºC (2,2ºC)., la Tallada d'Empordà 13,0ºC (1,2ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dijous 21 de novembre del 2013 a Palamós., temperatura màxima 12,1ºC, mínima 6,2ºC. Vent de component SO de matinada, a 10 km/h de mitjana., vent de direcció NO de bon matí, a 15 km/h de mitjana., vent de direcció variable al matí i a la tarda, a 5 km/h de mitjana., vent en calma al vespre. Ratxa màxima de vent 39 km/h NO. Estat de la mar amb forta maror mar endins (onatge sig. de 2 metres a les 12:00h davant el cap de Begur), amb maror arran de costa al matí, mar de fons del SO, i marejol a la tarda. Pressió atmosfèrica màxima 1010hPa, mínima 1000hPa. Humitat relativa màxima 82%, mínima 36%. (Dades de meteoclimatic.com)


Dues fotos més d'ahir al matí amb protagonisme dels núvols


El sol intenta treure el cap entre els núvols baixos. També es veu la mar de fons del SO amb maror.


Núvols baixos a sobre Palamós a primeres hores.


Mapa de ratxes màximes de vent previstes per avui a les 10:00h. Veiem com poden ser d'uns 30 nusos a Palamós.


Avui divendres, la presència d'una pertorbació a Itàlia i d'un ampli anticicló a les illes Britàniques, ens farà incidir vents freds del nord que mantindran les temperatures molt baixes, agreujades per una sensació de fred encara més gran degut al vent.
Pel que fa a les precipitacions, tot i que la cota de neu serà molt baixa, es preveu que aquestes només caiguin mar endins.
Així mateix, ja avanço que la situació de vent fred de tramuntana seguirà durant el cap de setmana i els primers dies de la setmana pròxima, a l'espera d'una recuperació de les temperatures a finals de la mateixa.

A Palamós aquest divendres es preveu una temperatura màxima que rondarà els 12ºC, però quan el sol s'amagui tornarà a experimentar una ràpida devallada, fins a valors de 7/5ºC.

Pel que fa a l'estat del cel, tot i el domini del sol al matí, hi haurà un augment dels núvols alts i mitjans, fins a cobrir el cel a la tarda.

El vent al nostre sector costaner bufarà amb component nord, a 20/25 nusos de mitjana., mar endins pot bufar a 30/35 nusos. A la tarda/vespre bufarà tramuntana a 10/14 nusos. A la nit s'espera vent del nord a 15 nusos de mitjana., mar endins i al nord del cap de Begur la tramuntana podrà bufar a 30/35 nusos de mitjana.

L'estat de la mar es mantindrà amb marejol arran de costa, maror a poca distància i maregassa mar endins, al llarg de tot el dia.


Temperatura prevista per avui divendres a les set de la tarda. Es preveuen valors d'entre 5/8ºC.