Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

diumenge, 3 de novembre del 2013

Més rècords de calor i incendis devastadors a Austràlia

Anomalíes de temperatura entre els mesos de juliol i setembre a Austràlia. Observeu com les temperatures han sigut entre 2 i 5ºC més altes que la mitjana climàtica a la major part del país continent.


En els darrers anys Austràlia està siguent una de les regions del planeta que més pateixen els efectes del canvi climàtic, amb unes temperatures que ens van deixant rècords de calor any rera any i que faciliten la propagació d'incendis forestals de dimensions enormes.

Com veurem a les següents dades, si a casa nostre el mes d'octubre d'enguany ha tingut una calor inusualment duradora, i amb puntes de rècord (recordem els varis rècords trencats a Girona ciutat o a l'Estartit), a Austràlia també han tingut un mes d'octubre inusualment càlid, no obstant, això no és tot, perqué tal com podeu veure al mapa de l'encapçalament, les temperatures han sigut extraordinàriament elevades en els tres mesos precedents (juliol, agost i setembre).

Entrant en detalls, el passat dimecres 30 d'octubre, una trentena de localitats, algunes d'elles amb cinquanta anys de dades, van superar el seu rècord de calor a l'octubre.

A Carnamah (amb una sèrie de 53 anys de dades) van assolir 41,7°C, trencant el rècord anterior de l'any 1988 establert en 39,7°C.
A Mullewa, amb 41,0°C (amb una sèrie de 44 anys), van trencar l'anterior rècord de 40.0°C del dia 20/10/1996.
A Merredin, amb 39,3°C (amb una sèrie de 48 anys), van trencar l'anterior rècord de 38.4°C del dia 25/10/1979.
A Corrigin, amb 38,7°C (amb una sèrie de 56 anys), van trencar l'anterior rècord de 37,0°C del dia 23/10/1990.
A Narrogin, amb 36,5°C (amb una sèrie de 46 anys), van trencar l'anterior rècord de 35,2°C del dia 23/10/1990.

També destaquen els 37,1°C de Perth (més de 14°C per sobre de la mitjana).
L'aire tòrrid fins i tot va arribar a Queensland., a Normanton assoliren 42,3°C, això iguala el rècord de calor a l'octubre i només li faltaren 0,6ºC pel seu rècord absolut de calor del dia 15/11/2004.


Fum dels incendis a les rodalíes de Sydney el passat 17 d'octubre. Font: NASA.


Les temperatures de diversos graus per sobre de la mitjana, crearen unes condicions meteorològiques favorables als incendis devastadors, ajudats també pels vents secs que bufen des del desert.

El passat diumenge 20 d'octubre, les temperatures màximes van ser especialment altes al sud d'Austràlia, amb 41,6°C a Port Augusta (15°C per sobre de la mitjana), 41,2°C a Whyalla (més de 17°C per sobre de la mitjana), 40,9°C a Wudinna (15,5°C per sobre de la mitjana), 39,8°C a Ceduna (15°C per sobre de la mitjana), 33,0°C a Adelaide/Kent Town (11°C per sobre de la mitjana).

A Victòria també va fer molta calor, amb 31,6°C a Melbourne/Regional (11,9°C per sobre de la mitjana ).

El passat dilluns 21 d'octubre, hi va haver una nova allau de registres rècord mensuals a Nova Gal·les del Sud. A l'aeròdrom Wilcannia tingueren 42,0°C, a Broken Hill 40.0°C (sèrie de 98 anys ), a l'aeròdrom Ivanhoe 41,0°C (l'anterior rècord de 39,5ºC del dia 10/10/2013 fou polvoritzat), a l'aeroport de Griffith 39,0°C.

Fins i tot, a Sydney van experimentar un altre dia calorós, amb una màxima de 32,0°C a l'aeroport, gairebé 10°C per sobre de la mitjana .



Incendis devastadors a les rodalíes de Sydney aquest mes d'octubre.


A principis de setembre, el Centre d'Investigació contra Incendis Forestals va publicar un informe assenyalant que grans franges de Nova Gal·les del Sud s'enfrontaven a un risc de foc inusualment alt.
Les abundants pluges dels últims tres estius havien fet crèixer l'herba i la vegetació de forma important en moltes àrees, i les inusualment altes temperatures donades des del juliol havien assecat els boscos.
El passat mes de setembre va resultar ser el més calorós de tota la història a Austràlia, amb la major part de Nova Gal·les del Sud amb temperatures d'entre 3 a 6ºC per sobre de la mitjana. Això va fer començar molt aviat la temporada d'incendis, amb nombrosos sinistres petits que van cremar a les Blue Mountains (Muntanyes Blaves) al llarg de setembre i principis d'octubre .

A mitjans d'octubre, més de 100 incendis cremaven a la zona. El passat 16 d'octubre, les forces militars australianes van provocar accidentalment un incendi a Mine State durant un exercici d'entrenament, on es van fer servir explosius, i ràpidament es va convertir en el més gran de tots els incendis a la regió. Unes dues setmanes després del seu inici, el foc havia cremat més de 52.813 hectàrees.

Els bombers van ser capaços de protegir les cases de la Muntanya Wilson, al Mont Victoria  i Bell, però altres comunitats no van ser tan afortunades. Els incendis van destruir 193 cases i van danyar-ne 109 a Springwood, segons el Servei d'Incendis Rurals de Nova Gal·les del Sud . A Victòria, Lithgow  Wyong , i Balmoral també van perdre nombroses cases.



Incendi apocalíptic del passat 17 d'octubre a Springwood.