Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 27 de gener del 2014

Cap de setmana amb valors de 19ºC i alguna roina

Sortida de sol del passat divendres amb núvols prims i mar arrissada. Imatge mostrada al Telenotícies Comarques de TV3 (minut 05:59) i al programa Els Matins de TV3.


El cap de setmana que acabem de deixar enrera ha sigut molt tranquil, meteorològicament parlant, amb un vent poc destacable i núvols passatgers que anaren desfilant, amb alguna roina esporàdica durant el passat dissabte., així mateix, les temperatures van tornar a ser notablement altes per ser el mes de gener, amb molts valors al voltant dels 19ºC.
Per les properes hores s'ha de destacar que aquesta bonança desapareix, ja que l'arribada d'un sistema frontal moderadament actiu ens ha de deixar algunes pluges al llarg d'avui dilluns, amb un ambient més fred que es pot mantenir durant tota la setmana, amb unes temperatures més habituals per l'època de l'any. També hem d'esperar que es prolongui una certa inestabilitat que mantindria el temps força canviant al llarg dels propers dies.


Mapa de precipitacions previstes per avui dilluns. Es preveu que pugui ploure amb abundància a la nostre comarca.


Entrant en detalls, el passat divendres 24 de gener el dia va començar amb el cel enterbolit per núvols prims, tal com veiem a la imatge que obre aquest article.
Els núvols alts i mitjans formats per Ci, Cs i Ac 7/8 van mantenir-se tota la jornada.

D'altre banda, les temperatures màximes del Baix Empordà foren prou agradables per trobar-nos al mes de gener, amb els 16,0ºC de la Tallada d'Empordà com a màxima més destacada. Així mateix, les mínimes van ser fredes, però sense gelades, amb els 2,5ºC de Monells com a mínima més baixa.

Màximes registrades el passat divendres 24 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 16,0ºC (3,8ºC)., Torroella de Montgrí 15,6ºC (4,3ºC)., la Bisbal d'Empordà 15,5ºC (3,0ºC)., Monells 15,2ºC (2,5ºC)., Castell d'Aro 14,3ºC (3,2ºC).

Altres dades meteorològiques del passat divendres 24 de gener del 2014 a Palamós., temperatura màxima 13,0ºC, mínima 6,1ºC. Plugim inapreciable a la nit. Vent de component NNO de bon matí, a 2/5 km/h de mitjana., vent del S a les hores centrals, a 10/15 km/h de mitjana, i vent en calma al vespre. Ratxa màxima de vent 27 km/h S. Estat de la mar amb mar arrissada al matí i marejol a la tarda arran de costa., mar endins hi hagué forta maror (onatge sig. de 2,46 metres a les 10:00h davant el cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1020hPa, mínima 1011hPa. Humitat relativa màxima 93%, mínima 68%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Tres fotos més del passat divendres 24 de gener


Sol apagat degut als núvols prims, amb mar arrissada.


Altocumulus lenticularis de bon matí.


Altocumulus lenticularis de bon matí el passat divendres.


Pel que fa al temps que va fer el passat dissabte 25 de gener, la jornada va estar marcada per la nuvolositat abundant, amb algunes roines o petits plugims esporàdics, els quals ens deixaren 0,4 mm a Palamós, a més, a la tarda es van obrir algunes clarianes i això va permetre la formació d'un arc de Sant Martí.

Així mateix, les temperatures màximes que hi van haver al Baix Empordà van rondar els 15ºC. Els valors màxims van oscil·lar entre els 15,7ºC de la Bisbal d'Empordà, com a dada més destacada, i els 14,0ºC de Palamós com a màxima més baixa. D'altre banda, les mínimes van ser notablement altes per l'època de l'any, amb els 7,5ºC de Castell d'Aro com a mínima més baixa i els 9,5ºC de Torroella de Montgrí com a mínima més alta.

Màximes registrades el passat dissabte 25 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 15,7ºC (9,1ºC)., Torroella de Montgrí 14,7ºC (9,5ºC)., Castell d'Aro 14,5ºC (7,5ºC)., Monells 14,2ºC (8,8ºC)., la Tallada d'Empordà 14,0ºC (8,4ºC).

Altres dades meteorològiques del passat dissabte 25 de gener del 2014 a Palamós., temperatura màxima 14,0ºC, mínima 9,3ºC. Estat del cel cobert al matí 8/8 Sc, As i Cu, amb roines i plugims., tarda amb clarianes 5/8 Sc, As i Cu amb roines. Pluja 0,4 mm. Vent del O i OSO, a 5/10 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 29 km/h OSO. Estat de la mar amb mar arrissada o marejol arran de costa., mar endins hi havia forta maror (onatge sig. de 1,88 m a les 09:00h davant el cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1017hPa, mínima 1014hPa. Humitat relativa màxima 94%, mínima 82%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Dues fotos de l'arc de Sant Martí vist el dissabte a la tarda






El capvespre d'ahir diumenge, amb calma xixa i núvols prims.


Per finalitzar el resum, ahir diumenge 26 de gener, vàrem tenir un matí per gaudir del bon temps, gràcies a l'ambient assolellat i a unes temperatures que s'enfilaren fins als 19ºC a l'interior del Baix Empordà i a la comarca veïna de l'Alt Empordà, on arribaren fins a 19,3ºC a Roses, 18,5ºC a Castelló d'Empúries o 18,4ºC a Sant Pere Pescador.
Aquesta bonança va ajudar a que es pogués celebrar perfectament la benedicció dels animals de Sant Antoni Abat que havia estat suspesa el diumenge anterior degut a la pluja.

En un altre ordre de coses, com he comentat, les temperatures màximes que hi van haver ahir diumenge al Baix Empordà van fregar els 18/19ºC en molts casos. Per contra, les mínimes van ser força fredes, amb els 2,3ºC de Monells com a mínima més baixa.

Màximes registrades ahir diumenge 26 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 18,7ºC (3,3ºC)., la Tallada d'Empordà 18,0ºC (3,5ºC)., Monells 17,7ºC (2,3ºC)., Torroella de Montgrí 17,7ºC (4,7ºC)., Castell d'Aro 15,5ºC (4,0ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir diumenge 26 de gener del 2014 a Palamós., temperatura màxima 14,6ºC, mínima 7,8ºC. Estat del cel 1/8 Ci al matí., augment nuvolós a partir del migdia, amb tarda 5/8 Ci, Cs i Ac lenticulars. Vent de direcció SO a migdia, a 10 km/h de mitjana, amb calma al vespre i a primeres hores. Ratxa màxima de vent 31 km/h SO. Estat de la mar amb marejol al centre del dia arran de costa i forta maror mar endins (onatge sig. de 2,34 metres a les 10:00h davant el cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1019hPa, mínima 1012hPa. Humitat relativa màxima 91%, mínima 75%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Imatge de la calma que hi havia ahir al capvespre amb núvols prims.