Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 10 de gener del 2014

Rècords de calor a Rússia abans que torni l'hivern

Mapa de temperatura a 850 hPa previst pel proper diumenge. S'observen isotermes de -15ºC a 1500 metres d'altura sobre Escandinàvia i Rússia.


Si a Amèrica del Nord el fred extrem està en retirada, les altes temperatures que han estat efectant la Rússia europea i Escandinàvia també van pel mateix camí.
Tal com veiem al mapa superior, està previst que pel proper diumenge, desprès d'una paulatina devallada dels termòmetres en les darreres hores, els hi entri una llengua d'aire polar de -15ºC a 850 hPa que normalitzarà les temperatures.

Abans d'aquesta devallada dels termòmetres, en els primers 8 dies de l'any les temperatures a Moscou i a Sant Petersburg han sigut 7ºC més altes del que marca la mitjana climàtica. A l'Arcàngel han sigut 6ºC més altes del normal i a Kazan han arribat a ser fins a 9ºC més altes del normal.

Aquest dimecres, a Sant Petersburg van tenir uns "càlids" 5,6°C de màxima, però en altres indrets s'han batut rècords de calor.
Els 7,5°C de Pskov i els 7,2ºC de Novgorod han sigut les màximes més altes que han registrat mai en aquests indrets en un 8 de gener.

Malgrat tot, la zona de l'Àrtic ja ha començat a patir els efectes d'un fort refredament. A Hoseda-Hard en les últimes hores han baixat fins a -40,7°C i, per primera vegada en aquesta temporada, s'ha baixat per sota dels -40ºC.
Vorkuta ha tocat la xifra de -35,8°C i a l'Arcàngel, molt més a l'oest, en les darreres han tocat els -17,6°C de mínima, mentre que el dia anterior tenien -2,6°C.

El fred ha d'anar guanyant terreny en les properes hores, especialment a l'oest i cap al nord d'Escandinàvia, però el dissabte l'onada de fred arribarà a les grans ciutats russes, primer a Sant Petersburg i després a Moscou, on també hauria de nevar, amb valors que baixaran per sota dels -10ºC, més o menys el que és normal en aquests indrets.