Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 1 de gener del 2014

Últims dies del 2013: núvols alts i curiós mar fumejant

Mar fumejant amb la Pineda d'en Gori al fons. Imatge mostrada a l'Espai del Temps de TV3.


El darrer dia de l'any 2013 va deixar-nos un magnífic espectacle natural, en forma del sempre curiós mar fumejant, un fenomen vist en anteriors ocasions, però que encara no havia pogut fotografiar.

Aquest espectacle es va poder veure ahir dimarts 31 de desembre a primeres hores del dia, cap a la platja de Castell.
La forta pèrdua de calor a causa de la irradiació nocturna, ajudada per un vent en calma i el cel estrellat, van fer baixar per sota dels zero graus les temperatures de l'interior.
Tot aquest aire fred (recordem que l'aire fred pesa més que l'aire càlid) es va anar dipositant al fons de les fondalades, indret per on flueix la riera Aubí. Com si fos un autèntic canal de fred, la riera, ajudada per un lleuger vent catabàtic, anava abocant aquest aire fred a través de la seva desembocadura secundària o ramal de la platja de Castell. Quan aquest aire fred d'uns 0ºC de temperatura es trobava amb les aigües del mar a uns 13/14ºC, es produia el traspàs d'aquesta calor a la capa freda i humida que hi havia per sobre l'aigua i es provocava una boira d'evaporació, degut a la immediata saturació de l'aire, donant lloc al típic mar fumejant.

Cal destacar que, al contrari del que sol succeir a la primavera o en altres ocasions, no es tractava de la típica boira d'advecció produïda pel moviment d'una massa d'aire càlid continental pel damunt de l'aigua fresca del mar.


Aquí veiem com la boira d'evaporació adopta una forma allargada coincidint amb la desembocadura de la riera Aubí, convertida en un autèntic riu d'aire fred.


Recull fotogràfic del mar fumejant o boira d'evaporació d'ahir dimarts


Sortida de sol amb mar fumejant.



Boira d'evaporació com si es prolongués la riera Aubí dins el mar.


Mar fumejant.


Imatge fantasmagòrica.




Mar fumejant des del Poblat Ibèric de Castell.


Així mateix, les temperatures màximes del Baix Empordà van ser hivernals, ja que van rondar els 13ºC a bona part de la comarca. Les mínimes, per la seva banda, van deixar gelades generals, amb els -3,0ºC de Monells com a mínima més curta.
A Palamós es podien veure els cotxes gebrats en els llocs més oberts del centre de la vila.

Màximes registrades ahir dimarts 31 de desembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 13,6ºC (-2,2ºC)., Torroella de Montgrí 13,4ºC (-1,6ºC)., la Tallada d'Empordà 13,3ºC (-2,6ºC)., Monells 13,2ºC (-3,0ºC)., Castell d'Aro 12,7ºC (-1,1ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dimarts 31 de desembre del 2013 a Palamós., temperatura màxima 12,4ºC, mínima 1,6ºC. Estat del cel amb Ci al matí 3/8., tarda ennuvolada amb Ac i As 7/8. Vent de direcció SO, a 15/20 km/h de mitjana, amb estones de calma a primeres i darreres hores. Ratxa màxima de vent 34 km/h SO. Estat de la mar amb mar arrissada al matí i maror a la tarda arran de costa., maror mar endins (onatge sig. de 1 metre a les 13:00h davant el cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1023hPa, mínima 1016hPa. Humitat relativa màxima 92%, mínima 66%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Més fotografies d'ahir dimarts, amb l'última albada del 2013, la gebrada matinal i la tarda de garbí










Per finalitzar el resum, el passat dilluns 30 de desembre, la nuvolositat va ser molt variable, amb un matí dominat pel sol i una tarda ennuvolada, però amb resol.
A migdia hi havien 4/8 Ci i a la tarda Ci i As 7/8, amb alguns Sc passatgers.

D'altre banda, les temperatures màximes del Baix Empordà van moure's entre els 13/14ºC cap a l'interior, però a Palamós va fer més fred, amb només 11,3ºC.
De nit va fer força fred, amb gelades a tot l'interior, on hi destaquen els -2,4ºC de Monells.

Màximes registrades el passat dilluns 30 de desembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 14,8ºC (-1,9ºC)., Castell d'Aro 13,8ºC (-0,1ºC)., Monells 12,5ºC (-1,9ºC)., la Tallada d'Empordà 12,5ºC (-1,9ºC)., Torroella de Montgrí 12,1ºC (-1,4ºC).

Altres dades meteorològiques del passat dilluns 30 de desembre del 2013 a Palamós., temperatura màxima 11,3ºC, mínima 2,9ºC. Vent de component S i SO, a 5 km/h de mitjana, amb calma de bon matí i al vespre. Ratxa màxima de vent 15 km/h SO. Estat de la mar amb mar arrissada arran de costa i maror mar endins (onatge sig. de 0,7 metres a les 13:00h davant el cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1028hPa, mínima 1023hPa. Humitat relativa màxima 90%, mínima 67%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


El passat dilluns en imatges


Matí assolellat i amb Cirrus.


Stratocumulus de tarda sobre Castell.


Posta de sol a Castell.


Núvols alts i mitjans a la posta de sol.


Posta de sol enterbolida.