Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 8 de gener del 2014

Mar fumejant als Grans Llacs



En els darrers dies, una massa d'aire àrtic es va traslladar cap al sud del territori continental dels Estats Units. Tot i que aquest fet sol ser habitual cada hivern, aquesta vegada l'onada d'aire fred ha sigut la més forta dels darrers 20 anys.
El passat 3 de gener, la massa d'aire gèlid va començar a despendre's des del vòrtex polar, gràcies a la presència d'un sistema de baixes pressions amb un centre al voltant de l'illa de Baffin, al Canadà. L'aire extremadament fred, amb isotermes de fins a -25ºC a 850 hPa, va ser empès cap a la regió dels Grans Llacs seguint el corrent en jet, portant temperatures anormalment fredes a moltes parts del Canadà i el centre i est dels Estats Units.

Quan l'aire fred passà per sobre les aigües (relativament càlides en comparació amb l'aire fred) del llac Michigan i el llac Superior, el contrast de temperatures va crear un espectacle visual. Com que l'aire fred i sec es va moure per sobre dels llacs, va provocar l'evaporació de l'aire més càlid i més humit de les superfícies lacustres, produïnt el fenomen del mar fumejant o boira de vapor.
Cal destacar que aquest mateix fenomen també s'ha pogut veure recentment a Palamós. Vegeu el següent article:
http://tempspalamos.blogspot.com.es/2014/01/ultims-dies-del-2013-nuvols-alts-i.html

La imatge de l'encapçalament va ser presa el passat 6 de gener pel satèl·lit Terra de la NASA. En ella s'observa la formació d'autèntics carrers de boira de vapor sobre els Grans Llacs, la qual es empesa cap  al sud-est seguint la direcció del vent del nord-oest.

Cal destacar que el passat 6 de gener a Chicago tenien -15ºC i les aigües del Llac Michigan es troben a uns 3ºC a prop d'aquesta ciutat (vegeu el mapa inferior), és a dir, entre l'aire fred i l'aigua del llac hi havien 18ºC de diferència.


Mapa de temperatura actual de l'aigua superficial del Llac Michigan.


Vídeo de la boira de vapor a prop de Chicago (Llac Michigan) el passat 6 de gener.