Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 18 de febrer del 2014

16 i 17 de febrer: dels plugims al sol i previsió de quatre gotes de fang

Imatge de radar a les nou de la nit del passat diumenge. S'observa el pas d'un sistema frontal extens, però poc actiu.


El passat diumenge 16 de febrer, tot i que es preveia una jornada dominada pels núvols, encara es va poder gaudir de moltes estones de sol, així mateix, a darreres hores del dia el sistema frontal fred finalment va acabar passant i ens va deixar quatre gotes, a més d'una normalització de les temperatures.
Entrant en detalls, de bon matí ens vam llevar amb 4/8 Ac i Sc, però al llarg del matí els núvols es van fer més abundants 6/8 Ac i Sc.
A migdia i primeres hores de la tarda s'obriren grans clarianes 5/8 Ac i Sc. A la tarda els núvols van tornar a augmentar, 7/8 Ac, As i Sc i al vespre/nit quedà cel cobert 8/8 Ns, amb plugims a darreres hores.
A Palamós vàrem recollir un total de 4,6mm (5,6mm a la Fosca).

Dades de precipitació caiguda al Baix Empordà durant la nit de diumenge a dilluns:

Calonge 5,8 mm., la Bisbal d'Empordà 5,5 mm., Monells 5,1 mm., Castell d'Aro 5,0 mm., Palafrugell 5,0 mm., Torroella de Montgrí 4,3 mm., Sant Feliu de Guíxols 4,0 mm., la Tallada d'Empordà 4,0 mm.

En un altre ordre de coses, les temperatures màximes que hi van haver al Baix Empordà, tal com es preveia, van ser uns 6ºC més baixes a prop del mar i uns 8 o 10ºC més baixes a l'interior, amb els 15,7ºC de Castell d'Aro com a màxima més destacada i els 13,5ºC de Monells com a màxima més curta. Així mateix, les mínimes també van ser més baixes, amb els 3,5ºC de Monells com a mínima més curta.

Màximes registrades el passat diumenge 16 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 15,7ºC (5,6ºC)., la Bisbal d'Empordà 14,2ºC (4,4ºC)., Torroella de Montgrí 14,0ºC (4,8ºC)., la Tallada d'Empordà 13,6ºC (5,1ºC)., Monells 13,5ºC (3,5ºC).

Altres dades meteorològiques del passat diumenge 16 de febrer del 2014 a Palamós., temperatura màxima 13,6ºC, mínima 7,3ºC. Plugim a darreres hores 4,4 mm. Vent de direcció N i NE, a 10/15 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 35 km/h NNE. Estat de la mar amb mar arrissada o marejol arran de costa i forta maror mar endins (onatge sig. de 1,3 metres a les 11:00h davant el cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1017hPa, mínima 1013hPa. Humitat relativa màxima 91%, mínima 59%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Dues imatges del passat diumenge

Núvols i sol a les 11:00h. Font: càmera del Temps de TV3 ubicada a Platja d'Aro.


Cel cobert a les 17:25h el passat diumenge. Font: càmera del Temps de TV3 ubicada a Platja d'Aro.


Per finalitzar el resum, ahir dilluns 17 de febrer, la setmana va començar amb un temps assolellat.
De bon matí ens vàrem llevar amb alguns núvols baixos decoratius i boirines Sc i St 3/8, però durant la resta de la jornada el cel estigué asserenat. També cal fer esment al color del cel, ja que l'arribada de pols en suspensió procedent del desert del Sàhara va donar un to blanquinós i marronós al cel, siguent un fenomen més propi de la primavera.

En relació a les temperatures màximes que hi van haver al Baix Empordà, aquestes van ser un grau més altes que el dia abans cap a l'interior, amb els 15,9ºC de la Tallada d'Empordà com a dada més destacada. D'altre banda, les mínimes van experimentar una marcada devallada, amb febles gelades, destacant els -0,7ºC de Monells com a mínima més curta.

Màximes registrades ahir dilluns 17 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 15,9ºC (0,0ºC)., la Bisbal d'Empordà 15,4ºC (0,4ºC)., Torroella de Montgrí 15,1ºC (1,0ºC)., Monells 14,9ºC (-0,7ºC)., Castell d'Aro 13,4ºC (1,6ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dilluns 17 de febrer del 2014 a Palamós., temperatura màxima 13,1ºC, mínima 4,4ºC. Pluja 0,2 mm de matinada. Vent en calma de matinada., vent del SO, a 15/20 km/h de mitjana a les hores centrals i a 10/15 km/h de mitjana a la tarda i al vespre. Ratxa màxima de vent 32 km/h SO. Estat de la mar amb mar plana o arrissada arran de costa al matí i marejol a la tarda, mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,6 m a les 13:00h davant el cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1016hPa, mínima 1014hPa. Humitat relativa màxima 94%, mínima 68%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Temps assolellat i el cel blanquinós degut a la pols sahariana ahir dilluns. Font: càmera del Temps de TV3 ubicada a Platja d'Aro.


Pertorbació mediterrània i pols sahariana per avui dimarts


Per avui dimarts tindrem una situació més típica de la primavera que no pas de l'hivern.
El centre de baixes pressions que es va formar a sobre el nord d'Àfrica durant les darreres hores, es convertirà en una pertorbació mediterrània que anirà movent-se al voltant de les Balears, amb la qual cosa, veurem com els núvols baixos acabaran siguent els amos de la jornada. A Palamós pot caure algun plugim o petit ruixat de fang entre aquest vespre i dimecres de bon matí, amb tramuntana negre.

Com que aquesta pertorbació ha aixecat enormes núvols de pols del desert del Sàhara i els vents en altura vindran del sud, això provocarà pluja de fang a tot el Mediterrani Occidental i en punts de l'Europa Central.

El vent en el nostre sector costaner bufarà amb component nord-est, a 20 nusos de mitjana fins a primeres hores de la tarda. A la tarda/vespre i durant la nit tindrem vent de tramuntana a 24 nusos de mitjana.

L'estat de la mar s'anirà alterant amb el pas de les hores, amb maror al matí i forta maror arran de costa a la tarda. Mar endins es preveu que hi hagi forta maror al matí i maregassa o mar brava a la tarda.


Mapa de pressió en superfície previst per avui dimarts a les set de la tarda. S'observa una pertorbació al voltant de les Balears. 


Mapa de pols en suspensió previst per avui a les set de la tarda.


La pertorbació situada al nord d'Àfrica ahir al vespre, la qual ha aixecat molta pols del desert.