Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 26 de febrer del 2014

Ahir garbinada i màximes de 18/20ºC, però avui nuvolades

Cel cobert d'altostrats i onatge aixecat pel vent de garbí ahir a la tarda. Font: càmera del Temps de TV3 ubicada a Platja d'Aro.


Per seguir amb la tradició d'aquest hivern, ahir dimarts 25 de febrer, altre vegada vàrem patir els efectes del sempre poc saludable vent de garbí, el qual bufà de manera persistent tot el dia, amb una velocitat mitjana de 25 km/h i 53 km/h de ratxa màxima.
Aquest vent, com sol ser habitual, es presentà fred i humit a la nostre vila, no obstant, en nombroses poblacions del prelitoral gironí arribà una mica reescalfat i va fer pujar els termòmetres fins a valors d'entre 18/20ºC.

Algunes de les màximes més altes d'ahir dimarts a Girona:

Cabanes 19,5ºC., Castelló d'Empúries 19,4ºC., Torroella de Fluvià 19,1ºC., Espolla 18,9ºC, Girona 18,9ºC.

D'altre banda, les temperatures màximes del Baix Empordà també van ser força elevades a l'interior per trobar-nos al mes de febrer, amb els 18,3ºC de la Tallada d'Empordà com a màxima més destacada. Així mateix, les mínimes van ser fredes, però sense gelades, amb els 2,0ºC de Monells com a mínima més baixa.

Màximes registrades ahir dimarts 25 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 18,3ºC (3,7ºC)., Torroella de Montgrí 17,9ºC (3,5ºC)., la Bisbal d'Empordà 17,4ºC (3,4ºC)., Monells 17,2ºC (2,0ºC)., Castell d'Aro 14,9ºC (2,9ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dimarts 25 de febrer del 2014 a Palamós., temperatura màxima 13,6ºC, mínima 6,3ºC. Estat del cel 4/8 Ci, Cs, Sc i Cu al matí., tarda 7/8 Ci, Cs i As. Estat de la mar amb maror al matí i forta maror a la tarda (ones d'entre 1/1,4 metres) arran de costa., mar endins hi hagué forta maror (onatge sig. de 1,76 metres a les 16:00h davant el cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1018hPa, mínima 1013hPa. Humitat relativa màxima 92%, mínima 77%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Previsió de ruixats i tempestes per avui dimecres

Els núvols alts i mitjans que aparegueren ahir dimarts, ens indicaven que avui dimecres arriba un sistema frontal oclús.
Aquest sistema frontal i l'embossament d'aire fred associat a ell, faran que a Palamós tinguem un dia molt inestable amb gran activitat convectiva. Hem de tenir present que es preveuen isotermes de -33ºC a 500hPa i de -2ºC a 850hPa.
Aquest embossament d'aire molt fred i la presència de rebuf, amb vent de mestral per sobre del cap de Creus i vent de xaloc al sud de la Costa Brava, facilitaran el creixement de grans nuvolades que poden descarregar ruixats i algun focus tempestuós acompanyat per calamarsa o calabruix, a partir del migdia i fins al vespre.

La màxima pot devallar lleugerament a la costa, però baixarà de forma més destacada cap a l'interior de la comarca. Les mínimes podrien donar-se a darreres hores del dia.


Mapa de temperatura a 500 hPa previst per avui a les 13:00h. S'observa un important embosament d'aire fred de -33ºC a 5500 metres.


Mapa de vent en superfície previst per avui a les quatre de la tarda. S'observa rebuf, amb vent de xaloc a la nostre zona i vent de mestral per sobre del cap de Creus i mar endins.