Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 20 de febrer del 2014

18 i 19 de febrer: mar de gregal i pluja de fang

Cel cobert de As i Sc el dimarts de bon matí. Imatge mostrada al Temps de TV1 Catalunya.


El passat dimarts 18 de febrer, tal com es preveia, l'arribada d'una pertorbació mediterrània des del nord d'Àfrica ens deixà un dia ennuvolat i amb una gran quantitat de pols en suspensió procedent del Sàhara, la qual donava un tot blanquinós i groguenc al cel.
Un altre dels trets destacats de la jornada va ser la progressiva alteració marítima que s'observà. Tot i que de bon matí només hi havia entre mar arrissada i marejol, amb el pas de les hores va anar entrant una marcada mar de fons de gregal, la qual provocà que a partir de la tarda hi hagués forta maror arran de costa (ones d'uns 2 metres d'altura) i maregassa mar endins (onatge significant de 2,7 metres a les 15:00h davant el cap de Begur).

En un altre ordre de coses, les temperatures màximes que hi van haver al Baix Empordà van ser entre un i dos graus més baixes que el dia anterior degut als núvols, amb els 14,4ºC de Torroella de Montgrí com a dada més destacada. Així mateix, les mínimes van experimentar una forta remuntada respecte el dia abans, degut al vent i al cel ennuvolat, amb els 4,9ºC de Monells com a mínima més curta (el dia abans van tenir -0,7ºC).

Màximes registrades el passat dimarts 18 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Torroella de Montgrí 14,4ºC (5,8ºC)., la Tallada d'Empordà 14,1ºC (5,6ºC)., Monells 14,0ºC (4,9ºC)., Castell d'Aro 13,8ºC (6,6ºC)., la Bisbal d'Empordà 13,4ºC (5,5ºC).

Altres dades meteorològiques del passat dimarts 18 de febrer del 2014 a Palamós., temperatura màxima 14,2ºC, mínima 9,1ºC. Estat del cel cobert 8/8 As, Sc i Ns. Vent de direcció N i NNE, a 25/30 km/h. Ratxa màxima de vent 58 km/h NNE. Pressió atmosfèrica màxima 1014hPa, mínima 1010hPa. Humitat relativa màxima 93%, mínima 45%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Tres imatges més que descriuen el temps del passat dimarts


Cel cobert de bon matí el passat dimarts. Imatge mostrada al programa Els Matins de TV3 (minut 50:37).


Mar de fons de gregal a la Fosca amb surfistes esperant l'onada el dimarts a la tarda.


Mar de gregal amb forta maror el passat dimarts a la tarda des de la Fosca.


Per finalitzar el resum, ahir dimecres 19 de febrer, els efectes de la borrasca mediterrània a Palamós es van fer visibles en forma de pluja de fang i mar de fons.
Entrant en detalls, durant la matinada, tot i bufar vent moderat de tramuntana, van caure alguns plugims barrejats amb fang, els quals embrutaren clarament les superfícies exposades a la intempèrie, com és el cas dels cotxes estacionats als carrers.
Les dades de precipitació, tal com era previst, van ser molt minces.

Dades de precipitació barrejada amb fang caiguda la matinada del dimecres:

Calonge 1,1 mm., Palamós 0,6 mm., Torroella de Montgrí 0,2 mm., Monells 0,1 mm., la Bisbal d'Empordà 0,1 mm.

Pel que fa a l'estat de la mar, s'observà una progressiva disminució de l'alçada de les ones al llarg de la jornada. De bon matí hi havia forta maror arran de costa (ones de 1,5/2 metres) i a la tarda va quedar maror, amb mar de fons de gregal i mar de vent de garbí.
Mar endins hi havia maregassa, amb un onatge significant de 2,8 metres a les 14:00 h davant el cap de Begur.


Cotxe brut a causa de la pluja de fang d'ahir dimecres. Imatge mostrada al programa Vespre a La 2 (minut 46:42).


En un altre ordre de coses, les temperatures màximes del Baix Empordà van recuperar-se de forma notable respecte el dia anterior, amb moltes màximes d'entre 17/18ºC, destacant els 17,9ºC assolits a la Bisbal d'Empordà com a dada més destacada.
Així mateix, les mínimes van tenir una forta remuntada degut als núvols i al vent una mica reescalfat que bufà de nit i matinada, amb els 8,3ºC de la Bisbal d'Empordà com a mínima més baixa i els 11,2ºC de la Tallada d'Empordà com a mínima més alta.

Màximes registrades ahir dimecres 19 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 17,9ºC (8,3ºC)., Torroella de Montgrí 17,6ºC (9,0ºC)., la Tallada d'Empordà 17,5ºC (11,2ºC)., Monells 17,3ºC (8,4ºC)., Castell d'Aro 16,5ºC (8,7ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dimecres 19 de febrer del 2014 a Palamós., temperatura màxima 15,7ºC, mínima 10,7ºC. Estat del cel ennuvolat fins a mig matí 8/8 Sc, no obstant, durant la resta del dia hi hagué cel serè, però aquest s'observava de color blanquinós o groguent degut a la pols en suspensió. Plugim de matinada 0,6 mm amb fang. Vent de component NNO i NNE de matinada, a 25/30 km/h de mitjana i a 15/20 km/h de mitjana al matí., tarda amb vent del SO a 15/20 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 58 km/h NNE. Pressió atmosfèrica màxima 1019hPa, mínima 1011hPa. Humitat relativa màxima 77%, mínima 47%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)



Imatge de satèl·lit de la borrasca mediterrània ben formada de matinada entre Catalunya i Sardenya.


El cel de color blanquinós-groguent d'ahir dimecres. Font: càmera del Temps de TV3 ubicada a Platja d'Aro.