Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 10 de febrer del 2014

Dades d'ahir diumenge i previsió per avui dilluns

Cel cobert d'Altostratus ahir diumenge a primeres hores de la tarda. Font: càmera del Temps de TV3 ubicada a Platja d'Aro.


La pertorbació que ens ha arribat en les últimes hores, ahir diumenge 9 de febrer va tenir una carta de presentació en forma de núvols alts i mitjans, acompanyats per una baixada progressiva de la pressió atmosfèrica i un vent de garbí que bufà fort i de forma insistent, especialment a partir de mitja tarda i al llarg de la nit.
Entrant en detalls, el dia va començar amb un temps assolellat 1/8 Ci, malgrat tot, amb el pas de les hores el cel es va anar enterenyinant de Cirrus, Altostratus i Altocumulus 6/8 amb resol. A partir de migdia i fins a primeres hores de la tarda hi hagué cel cobert 8/8 As, però ràpidament s'obriren algunes clarianes 5/8 As i Ac que duraren poc, ja que a darreres hores del dia el cel es va tornar a tapar i la borrasca va enviar-nos una banda activa de precipitacions que deixà les primeres pluges, amb un total de 1,2 mm fins a la mitja nit. Cal destacar que les pluges continuaren al llarg de la passada matinada i acumularen entre 7 i 8 mm a la nostre vila.

En un altre ordre de coses, les temperatures màximes del Baix Empordà van ser una mica més baixes que el dia anterior, ja que van oscil·lar entre els 14,3ºC de Castell d'Aro i els 13,1ºC de Torroella de Montgrí.
Així mateix, les mínimes van ser fredes i amb algunes febles gelades, on hi destaquen els -0,9ºC de Monells com a mínima més baixa.

Màximes registrades ahir diumenge 9 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 14,3ºC (1,7ºC)., la Bisbal d'Empordà 14,1ºC (0,0ºC)., la Tallada d'Empordà 13,6ºC (0,4ºC)., Monells 13,4ºC (-0,9ºC)., Torroella de Montgrí 13,1ºC (1,1ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir diumenge 9 de febrer del 2014 a Palamós., temperatura màxima 12,9ºC, mínima 5,3ºC. Vent de component SO, a 10/15 km/h de mitjana des del matí fins a primeres hores de la tarda., a la tarda s'observà una progressiva intensificació del vent de garbí fins arribar als 25/30 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 60 km/h SSO. Estat de la mar amb maror arran de costa al matí (mar de fons del SO) i forta maror a la tarda., mar endins hi havia forta maror (onatge sig. de 2 metres a les 20.00h davant el cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1013hPa, mínima 998hPa. Humitat relativa màxima 92%, mínima 47%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Temps assolellat ahir diumenge a les nou del matí. Font: càmera del Temps de TV3 ubicada a Platja d'Aro.


Mapa de pressió en superfície d'avui dilluns a les set del matí. S'observa una profunda borrasca que ens abraça de ple.


Previsió per avui dilluns


Avui dilluns a Palamós veurem com les restes de la pertorbació que ens ha creuat en els darreres hores ens deixa un cel amb nuvolositat variable en varis nivells troposfèrics, a més, la presència d'un embossament d'aire fred en altura i la possible aparició de rebuf pot fer crèixer alguna nuvolada de tarda que descarregui algun ruixat acompanyat per calamarsa.

La temperatura màxima no experimentarà grans canvis.

El vent en el nostre sector costaner bufarà amb component SO fins a migdia, a uns 24 nusos de mitjana, amb ratxes superiors. Al llarg de la tarda el vent anirà baixant d'intensitat, fins a quedar vent fluixet de direcció variable., al voltant del cap de Creus pot bufar vent de mestral a 40 nusos de mitjana, amb ratxes superiors als 100 km/h. A la nit pot entrar vent del nord a 10/15 nusos de mitjana., al nord del cap de Begur pot bufar tramuntana amestralada a 28/32 nusos de mitjana.

A mar caldrà esperar un matí amb forta maror o maregassa arran de costa (ones de 2,5/3 metres) i maregassa mar endins (ones de 3,5 metres). A la tarda la situació serà similar, però a darreres hores del dia el temporal de mar es pot intensificar de forma important entre Catalunya i Sardenya, amb mar desfeta (ones de 7 metres).


Mapa d'onatge significant previst per avui dilluns a les 13:00h. S'observen onades properes als 3 metres d'altura a la nostre zona.