Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 6 de febrer del 2014

5 de febrer: garbí a 70km/h, ones de 3m i quasi 20ºC

Fort temporal marítim de garbí ahir al matí amb cel cobert. Imatge mostrada a l'Espai del Temps de TV3, al Telenotícies Comarques de TV3 (minut 08:45) i al programa Els Matins de TV3 (minut 36:11).


El rosari de pertorbacions que acompanya la marcada circulació zonal que domina la situació atmosfèrica d'aquest hivern, altre cop va afectar amb forta intensitat la façana atlàntica del continent europeu.
A Palamós, vam comprobar com ahir dimecres 5 de febrer, aquesta situació es va traduir en forma d'un temporal de garbí de gran intensitat.
Com podeu observar al recull de fotos que vaig fer ahir dimecres, el vent del SSO aixecà entre forta maror i maregassa de bon matí, amb algunes ones isolades que en ocasions superaven els 2,5 metres. Amb aquestes alçades els esquitxos de les onades saltaven per sobre del dic d'abric del Moll Nou, no obstant, al llarg del dia l'onatge anà baixant d'alçada, fins a quedar forta maror a la tarda/vespre, en forma de mar de fons.
Cal destacar que la boia situada al davant del cap de Begur registrava un onatge significant de 3,16 metres a les 09.00h.

El vent de garbí responsable d'aquest fort temporal, arribà a una velocitat mitjana de 30/35 km/h en alguns moments del matí i assolí una ratxa màxima de 70 km/h a la nostre vila.


Grans onades a punt de sobrepassar el dic d'abric del Moll Nou ahir al matí. Imatge mostrada al Temps de TV1 Catalunya.


En un altre ordre de coses, les temperatures màximes del Baix Empordà van fregar els 19 o 20ºC, com per exemple els 19,6ºC assolits a la població veïna de Calonge o els 18,4ºC de Sant Feliu de Guíxols, segons dades de Meteoclimatic.
Així mateix, les mínimes van ser fredes però sense gelades, amb els 0,6ºC de Monells com a mínima més baixa.

Màximes registrades ahir dimecres 5 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 19,1ºC (3,7ºC)., la Bisbal d'Empordà 18,7ºC (2,2ºC)., Monells 17,7ºC (0,6ºC)., la Tallada d'Empordà 17,6ºC (1,8ºC)., Torroella de Montgrí 17,6ºC (2,2ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dimecres 5 de febrer del 2014 a Palamós., temperatura màxima 17,4ºC, mínima 6,8ºC. Estat del cel ennuvolat de bon matí amb 7/8 St, Sc i Ns, amb roines., resta del dia amb intervals de Ac, Sc i Cu 3/8. Pluja inapreciable. Vent de component SSO, a 30/35 km/h de mitjana durant la primera meitat de la jornada., a la tarda s'observà una progressiva disminució de la força del vent, fins a quedar vent en calma al vespre i a la nit. Ratxa màxima de vent 68 km/h SSO (69 km/h a la Fosca). Pressió atmosfèrica màxima 1015hPa, mínima 1003hPa. Humitat relativa màxima 90%, mínima 49%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)


Més fotos del temporal d'ahir dimecres i la lluna creixent










La Lluna il·luminada en un 32% ahir a la tarda.