Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 4 de febrer del 2014

3 de febrer: espectacle d'Altostratus mamma

Altostratus mamma vistos ahir dilluns a la tarda.


L'arribada de les restes escadusseres d'un sistema frontal, va propiciar que al llarg de la tarda d'ahir dilluns 3 de febrer, apareguessin unes interessants formacions nuvoloses denominades Altostratus mamma.
Tot i que els núvols mamma (coneguts també com a mammatus, mammatocúmuls o núvols mastodòntics) són més coneguts pel fet que apareixen a la vora de la base dels famosos Cumulunimbus o núvols de tempesta, també poden aparèixer en altres gèneres nuvolosos, com és el cas dels Cirrus, els Cirrocumulus, els Altocumulus, els Altostratus i els Stratocumulus.

Aquestes curioses formacions, es formen quan les parts inestables d'un núvol es precipiten cap a una capa d'aire més sec. Les gotetes o cristalls de gel que cauen del núvol, s'evaporen dins la capa d'aire més sec que hi ha sota i aquesta es refreda mitjançant l'eliminació de l'energia per l'evaporació. A mesura que el descens de les gotetes no és uniforme, es produeix una humidificació irregular de la capa subjacent, produïnt àrees seques i àrees humides, a més, la temperatura de la capa seca no serà uniforme a causa de l'evaporació diferencial.
Aquesta situació és dinàmicament inestable, amb la qual cosa, les zones càlides i humides tendiran a obtenir una marcada flotabilitat que les empeny cap amunt, en canvi, l'aire més fred i sec tindrà una empenta cap avall. Aquest fet crearà zones alternes de corrents ascendents i corrents descendents., la combinació dels dos efectes a la base nuvolosa, farà que aquesta adopti l'aparença de mamma.


Dues fotos més dels Altostratus mamma d'ahir dilluns






Cal destacar que l'existència de la capa d'aire sec que ajudà a la formació dels núvols mamma, també es podia intuir gràcies al fenomen de la virga (precipitació que s'evapora abans de toca el terra), el qual va íntimament lligat a aquesta manca d'humitat en algunes capes de la troposfera.
La imatge següent, captada ahir a la tarda, ens mostra aquesta virga en forma d'Altostratus virga.

Altostratus virga vist ahir dilluns a la tarda.


En un altre ordre de coses, les temperatures màximes del Baix Empordà rondaren els 14ºC a l'interior, amb els 14,5ºC de la Tallada d'Empordà com a màxima més destacada. Així mateix, les mínimes van ser notablement fredes, amb gelades a tot l'interior, on hi destaquen els -2,5ºC de Monells com a mínima més baixa.

Màximes registrades ahir dilluns 3 de febrer al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 14,5ºC (-1,4ºC)., Torroella de Montgrí 14,5ºC (-0,5ºC)., la Bisbal d'Empordà 14,2ºC (-1,6ºC)., Monells 13,8ºC (-2,5ºC)., Castell d'Aro 13,0ºC (-0,3ºC).

Altres dades meteorològiques d'ahir dilluns 3 de febrer del 2014 a Palamós., temperatura màxima 12,2ºC, mínima 2,9ºC. Estat del cel assolellat de bon matí amb 1/8 Sc., arribada de Ci i As al llarg del matí 5/8., tarda amb cel cobert 6/8 As (virgues i mamma). Vent de component SO tot el dia, a 20/25 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 50 km/h SO. Estat de la mar amb maror arran de costa., mar endins hi havia forta maror (onatge sig. de 2 metres a les 18:00h davant el cap de Begur). Pressió atmosfèrica màxima 1015hPa, mínima 1006hPa. Humitat relativa màxima 92%, mínima 56%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)