Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 19 d’agost del 2016

17 d'agost: la pluja torna a fer llufa i previsió de tramuntana

Imatge composada dels radars meteorològics, el passat dimecres 17 d'agost a les 19:42h. S'observa una extensa banda de precipitacions.

Per desgràcia, una vegada més, les previsions que apuntaven la possibilitat que només caiguessin quatre gotes durant el passat dimecres 17 d'agost, es van complir de manera sobrada, i no vàrem tenir cap sorpresa que pogués deixar-nos pluja una mica destacable.
A Palamós, el pas del tàlveg d'aire fred, associat amb una línia d'inestabilitat, en prou feines va deixar quatre gotes inapreciables entre quarts de vuit i les vuit del vespre, encara que la imatge composada dels radars meteorològics ens pugui fer pensar el contrari.
Com podeu veure a continuació, a la resta del Baix Empordà tampoc hi va ploure gaire, allargant-se una setmana més l'agonia dels boscos per la manca de pluges i, a més, es van incrementant els pous que s'assequen, amb la qual cosa sembla que els models estacionals que pronosticaven un agost sec van ben encaminats.

Dades de precipitació caiguda al Baix Empordà el passat dimecres 17 d'agost, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Calonge-Mas Pallí 4,0 mm., Castell d'Aro 2,9 mm., Torroella de Montgrí 1,8 mm., Calonge 1,2 mm., La Tallada d'Empordà 1,1 mm., Les Olives 1,0 mm., Bellcaire d'Empordà 1,0 mm., Sant Feliu de Guíxols 1,0 mm., Monells 0,2 mm.

Per si això no fos poc, es pot afirmar que aquesta situació encara pot ser pitjor i portar fins al límit, la supervivència de molts exemplars de diferentes espècies de plantes que poblen les Gavarres marítimes, a causa de l'entrada de vent sec de tramuntana durant el proper cap de setmana, el qual assecaria encara més el terreny.
Tot i que avui divendres tindrem vent feble de component sud i sud-est, es preveu que aquest dissabte el vent giri a tramuntana de manera sobtada. El vent del nord pot bufar a 15/20 km/h de mitjana a partir de demà al migdia, amb alguna ratxa de 40 km/h, no obstant això, el vent anirà pujant d'intensitat i arribarà als 20/25 km/h de mitjana en el nostre sector costaner, tot això entre la nit del dissabte i el matí del diumenge.
Pel que fa a l'estat de la mar, arran de costa esperem que hi hagi mar arrissada, a poca distància marejol i mar endins hi haurà forta maror o maregassa.

Mapa de ratxes de tramuntana previstes per diumenge a la matinada. A Palamós hi podria haver alguna ratxa de 50/60 km/h.

Cel cobert de núvols baixos el passat dimecres 17 d'agost a les 16:17h. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge).

Així mateix, si mirem les temperatures màximes que van donar-se el passat dimecres 17 d'agost al Baix Empordà, es veu com el termòmetre va tenir comportaments diferents segons el lloc.
Per exemple, a Monells la màxima va pujar 0,4ºC respecte el dimarts i a La Bisbal d'Empordà va ascendir 0,2ºC, per contra, a Castell d'Aro va baixar 2,0ºC i a Torroella de Montgrí descendí 1,6ºC. A Palamós la màxima ascendí 0,4ºC respecte el dia abans.
En aquest sentit, els 32,3ºC de Monells van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 25,7ºC de Sant Feliu de Guíxols van ser la màxima més baixa.

Per la banda de les mínimes, veiem com aquestes van baixar a tot arreu sense excepcions, degut a la falta de vent i a l'absència de núvols durant la matinada. Per exemple, a La Tallada d'Empordà la mínima va baixar 1,4ºC respecte el dimarts, a Monells baixà 1,2ºC i a Castell d'Aro descendí 0,6ºC. A Palamós la mínima va ser 1,5ºC més baixa que la del dia anterior.
Els 16,0ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa del dia, per contra, els 20,5ºC de Palamós foren la mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimecres 17 d'agost al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 32,3ºC (16,0ºC)., La Bisbal d'Empordà 32,2ºC (16,4ºC)., La Tallada d'Empordà 29,0ºC (16,6ºC)., Torroella de Montgrí 28,1ºC (16,7ºC)., Castell d'Aro 27,1ºC (17,8ºC).

Més dades meteorològiques del passat dimecres 17 d'agost del 2016 a Palamós., temperatura màxima 26,5ºC, mínima 20,5ºC. Estat del cel: al matí temps assolellat, amb 3/8 o 5/8 Ci i Cs, i 2/8 Sc i St., a la tarda ràpid augment nuvolós, amb 7/8 o 8/8 Cu, Sc i St, plugim inapreciable, algun tro llunyà. Vent: fins les 08:30h va bufar vent de component NO i N, a 2 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors vent de component E i ESE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 15:00h vent del SE, SSE i ESE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 19:30h vent de direcció variable, a 15 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 37 km/h OSO. Estat de la mar amb marejol, mar de fons del S., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,82 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,59 metres a les 12:00h i de 0,82 metres a les 21:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1012hPa, mínima 1010hPa. Humitat relativa màxima 90%, mínima 54%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Cel ennuvolat i amenaçador el passat dimecres 17 d'agost a les 18:25h. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge).