Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 26 d’agost del 2016

23 d'agost: un altre dia radiant i amb aigües cristal·lines, però a la nit fa fresca

Aigües cristal·lines i un caiac a cala Canyers el passat dimarts 23 d'agost al migdia. Foto mostrada a l'Espai del Temps de TV3.

El passat dimarts 23 d'agost, va ser una altre jornada de molt bon aprofitar pels nombrosos turistes que omplen les nostres costes i que realitzen diferentes activitats al mar, com per exemple els caiquistes que podeu veure a la bucòlica imatge de l'encapçalament.
La bonança estiuenca imperant, amb cel asserenat, vent feble, aigües cristal·lines i una atmosfera nítida, va fer lluir les boniques cales i el paisatge verge que podem trobar dins un ampli sector de la costa de Palamós.

Tot i la tranquil·litat i placidesa que evoquen les fotografies que podeu veure, de nit l'ambient no fou tan estiuenc i, fins i tot, cap a l'interior de la comarca semblava que la nit ens hagués portat cap a la tardor.
L'absència absoluta de nuvolositat, la qual facilita una gran pèrdua de calor per radiació nocturna, l'atmosfera neta d'aerosols, la manca de vent i el fet que el dia ja s'hagi escurçat al voltant de dues hores, van provocar una devallada significativa de les temperatures nocturnes, amb mínimes força fresques. En aquest sentit, destaquen els 12,5ºC que van tenir a Torroella de Montgrí o els 12,6ºC de Monells.
A Palamós, tot i que no va refrescar tant com a l'interior, també ens vàrem salvar de patir una nit tropical, gràcies als 19,6ºC de mínima que hi van haver al centre del nucli antic (18,8ºC a La Fosca), a més, a l'exterior del nucli urbà la nit encara va ser més fresca.

Un altre dels fenòmens associats a aquesta devallada de la temperatura en hores nocturnes, va ser l'aparició d'una certa inversió tèrmica. Com sempre, això es veu si comparem la temperatura mínima que hi va haver a Calonge amb la de l'estació propera de Calonge-Mas Pallí.
A l'estació meteorològica de Calonge, a 16 msnm, van tenir una mínima de 15,2ºC, en canvi, a Calonge-Mas Pallí, a 120 msnm, la mínima fou molt més elevada i es donà una nit tropical amb 20,6ºC.


Cel ras i aigües cristal·lines a cala Estreta, el passat dimarts 23 d'agost al migdia. Foto mostrada al temps de Meteocat tv.

D'altre banda, si analitzem les temperatures màximes que van registrar-se el passat dimarts 23 d'agost al Baix Empordà, es veu com el mercuri va pujar lleugerament a l'interior, però a la costa va baixar degut al vent foranell (vent feble de component est i sud-est).
Per exemple, a Torroella de Montgrí la màxima va ascendir 2,2ºC respecte el dia anterior i a Monells va pujar 1,1ºC, per contra, a Castell d'Aro la màxima va baixar 0,4ºC. A Palamós la màxima descendí 1,7ºC respecte el dilluns.
En aquest sentit, els 32,1ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 26,4ºC de Palamós-La Fosca van ser la màxima més baixa.

Pel cantó de les mínimes, veiem com aquestes van baixar a tot arreu sense excepcions, degut a la manca de vent i a l'absència total de nuvolositat durant la matinada. Per exemple, a Torroella de Montgrí la mínima va baixar 2,3ºC respecte el dilluns, a La Tallada d'Empordà va descendir 1,1ºC i a Castell d'Aro baixà 0,1ºC. A Palamós la mínima va ser 0,9ºC més baixa que la del dia anterior.
Els 12,5ºC que hi van haver a Torroella de Montgrí van ser la mínima més baixa del dia, per contra, els 20,6ºC de Calonge-Mas Pallí foren la mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimarts 23 d'agost al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 31,7ºC (12,6ºC)., La Bisbal d'Empordà 31,4ºC (13,3ºC)., La Tallada d'Empordà 31,2ºC (12,8ºC)., Torroella de Montgrí 30,3ºC (12,5ºC)., Castell d'Aro 28,8ºC (15,8ºC).

Més dades meteorològiques del passat dimarts 23 d'agost del 2016 a Palamós., temperatura màxima 26,9ºC, mínima 19,6ºC. Cel asserenat. Vent: fins les 08:30h va bufar vent de component NO, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent de component E, ENE i ESE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 16:30h vent del S, SE i SSE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 22:30h vent del NO i ONO, a 2/5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 23 km/h ESE. Estat de la mar amb mar plana o arrissada a primeres i darreres hores del dia, i un xic de marejol al centre de la jornada., mar endins hi havia marejol (onatge sig. de 0,47 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,47 metres a les 12:00h i de 0,35 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1023hPa, mínima 1020hPa. Humitat relativa màxima 79%, mínima 46%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

3 fotos del passat dimarts 23 d'agost, on veiem la cala Canyers i la cala Corbs