Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 29 d’agost del 2016

27 d'agost: garbí, cinquena jornada sense mínima tropical i alguna variació al cel

Onades aixecades pel vent de garbí que bufava el passat dissabte 27 d'agost a la tarda.

Tal com es preveia, el passat dissabte 27 d'agost, el vent de garbí es va reforçar de manera evident durant la tarda i al llarg de la nit/matinada de dissabte a diumenge. A Palamós, el vent de component SSO va assolir una ratxa màxima de 34 km/h i, com és habitual, va aixecar una mica de tràngol a la badia palamosina, amb marejol.
Aquest vent persistent i moderat, va ser aprofitat pels nombrosos velers que navegaren per les aigües properes a la nostre vila, tal com veiem a la foto que obre aquest post, una imatge captada des de la Punta del Molí.

A part del vent de garbí, també hi va haver alguna altre novetat, gràcies a l'aparició d'alguns intervals de núvols al matí i a la tarda, però sense més transcendència.
En total, el matí assolellat només va tenir com a contrapunt algun núvol baix passatger, amb entre 0/8 i 2/8 Sc i St. Amb l'arribada de la tarda va continuar l'ambient assolellat i xafogós, però de forma anecdòtica es va veure algun núvol mitgenc, 0/8 o 2/8 Ac, que desfilà amb celeritat.
Aquests núvols mitgencs i el vent de garbí, ens assenyalaven el pas d'un sistema frontal pel sud de França, associat a un solc d'aire fred, el qual, ahir diumenge ens portava isotermes de -10ºC a 500hPa.
L'aire fred que va entrar en altura, la humitat i la calor acumulada dels darrers dies i la formació d'una àrea de convergència de vents, ahir diumenge va fer crèixer algun Cumulonimbus cap al Pirineu i Prepirineu gironí, on hi caigueren alguns ruixats.

Curiosament, tot i l'estuva que vam patir el passat dissabte en hores diürnes, almenys de matinada la temperatura va tornar a baixar i ens va deixar la cinquena jornada consecutiva sense mínima tropical, amb 19,4ºC al centre del nucli antic de Palamós i 18,4ºC a La Fosca.

Núvols baixos estratocúmuls apareguts el passat dissabte 27 d'agost a les 09:14h. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge).


Núvols mitgencs altocúmuls apareguts el passat dissabte 27 d'agost a les 18:00h. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge).

En relació amb les temperatures màximes que van registrar-se el passat dissabte 27 d'agost al Baix Empordà, es veu com els valors van tenir comportaments diferents segons l'estació meteorològica que mirem.
Per exemple, a Castell d'Aro la màxima va baixar 2,1ºC respecte el dia anterior i a La Bisbal d'Empordà va descendir 0,5ºC, per contra, a Torroella de Montgrí la màxima va pujar 2,7ºC respecte el divendres i a La Tallada d'Empordà ascendí 0,8ºC. A Palamós la màxima pujà 1,9ºC respecte el dia abans.
En aquest sentit, els 32,0ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 26,1ºC de Calonge-Mas Pallí van ser la màxima més baixa.

Pel cantó de les mínimes, veiem com aquestes van pujar lleugerament a tot arreu. Per exemple, a La Tallada d'Empordà la mínima va pujar 0,9ºC respecte el divendres, a La Bisbal d'Empordà va ascendir 0,7ºC i a Monells pujà 0,6ºC. A Palamós la mínima fou 1,0ºC més alta que la del dia precedent.
Els 13,2ºC de Monells van ser la mínima més baixa del dia, per contra, els 20,3ºC de Calonge-Mas Pallí foren la mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dissabte 27 d'agost al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 31,8ºC (13,2ºC)., La Bisbal d'Empordà 31,0ºC (13,3ºC)., La Tallada d'Empordà 30,8ºC (13,4ºC)., Torroella de Montgrí 29,6ºC (13,7ºC)., Castell d'Aro 28,3ºC (15,9ºC).

Més dades meteorològiques del passat dissabte 27 d'agost del 2016 a Palamós., temperatura màxima 27,2ºC, mínima 19,4ºC (18,4ºC a La Fosca). Vent: fins les 09:30h va bufar vent de component ONO, a 2 km/h de mitjana o hi va haver vent en calma., a partir de llavors vent de component ESE, SE i SSE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 16:30h vent del SSO, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de les 20:30h vent del SSO, a 15 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 29 km/h SSO (34 km/h a La Fosca). Estat de la mar amb mar plana o arrissada al matí i marejol a la tarda., mar endins hi havia marejol (onatge sig. de 0,23 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,23 metres a les 12:00h i de 0,35 metres a les 18:00h). Pressió atmosfèrica màxima 1019hPa, mínima 1017hPa. Humitat relativa màxima 90%, mínima 73%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Veler navegant amb vent de garbí i marejol el passat dissabte 27 d'agost a la tarda