Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 4 d’agost del 2016

La forta sequera fa perillar les suredes de les Gavarres marítimes

Sureda greument afectada per la sequera. Foto mostrada a l'Espai del Temps de TV3.

Com diu la dita "una imatge val més que mil paraules", així que el passat dimarts 2 d'agost vaig anar a prendre testimoni dels efectes que està tenint la greu sequera en els boscos d'alzines sureres (Quercus suber) o suros com en diem aquí.
En un anterior article ja us vaig comentar les imatges insòlites que ens estava deixant la manca de pluja que estem patint a la nostre comarca. El recull d'imatges que podeu veure van ser captades al massís de les Gavarres, concretament en el sector de les Gavarres marítimes, dins el terme municipal de Calonge, a la vora de l'altiplà de Can Mont (Mas Ambrós, Rifred, Puig de la Creu, Castellbarri i Ruàs), no obstant això, en altres indrets propers a la vora de les urbanitzacions Mas Ros i Mas Pallí també trobem un panorama similar, així com en poblacions veïnes com Castell-Platja d'Aro i a Santa Cristina d'Aro (zona de Bell-lloc).

La falta alarmant de precipitacions es veu palesa en les dades recollides els darrers mesos o anys. De fet, després de sobreviure a un any 2015 amb només 282 mm acumulats, actualment tornem a encadenar un perídode molt sec que ens ha deixat més de 40 dies seguits sense recollir ni un litre. Amb aquestes dades, l'alzina surera, tot i ser un arbre adaptat al clima mediterrani, està patint un gran estrés hídric, la qual cosa a part de debilitar l'arbre fins a la mort, també el fa més propens a patir els atacs del fong Hypoxylon mediterraneum que pot arribar a matar els suros, un fong que sota condicions normals te un comportament no patogen i no hauria de comportar problemes a l'arbre.
El recull de fotos ens mostren ben clarament com molts exemplars de suros han perdut les fulles o bé aquestes s'han assecat, portant al límit la supervivència de les suredes d'una extensa part del massís de les Gavarres. De fet, la pèrdua de fulles és el darrer símptoma que mostra la planta abans de morir, i això no tindrà remei si no plou amb abundància els propers mesos.
Aquest efecte combinat de la manca de pluja, les altes temperatures i la propagació de plagues sobre les suredes, és un més que problable indici del panorama que ens espera en els propers anys, on el canvi climàtic afavorirà altres espècies menys dependents de l'aigua i més heliòfiles, com són els pins blancs (Pinus halepensis), els quals tendiran a ocupar el terreny buit que hauran deixat les alzines sureres, relegant a aquestes cap a llocs més humits o ombrívols situats cap a cotes més elevades, vessants nords o al fons de les valls i a prop dels cursos fluvials.
Aquest fet, malauradament, podria fer-nos perdre el paisatge al que estem acostumats, i tot un patrimoni natural i rural, així com les activitats que hi estan associades, com per exemple l'extracció del suro.


Sureda molt afectada per la sequera a prop del Mas Ambrós (Calonge). Imatge mostrada a l'Espai del Temps de TV3.

Segons la informació divulgada a l'Espai del Temps de TV3 del passat dimarts 2 d'agost, podem veure que els càlculs realitzats pel Servei Meteorològic de Catalunya, ens mostren com l'índex l'IPE (Índex de Precipitació Estàndard) que es fa servir per veure l'estat de la sequera, assenyala que la nostre àrea geogràfica es troba afectada per una greu sequera que s'ha anat acumulant en els darrers dos anys.
Observeu també la situació que es viu a la resta del país.

Pel que fa les possibilitats de veure ploure algun dia a la nostre zona, per la matinada o matí de divendres no es descarta que puguin caure quatre gotes, però en cas de produir-se no servirà de gran cosa, ja que tot seguit entrarà tramuntana que assecaria el poc que hagi caigut.
A més llarg plaç, els models estacionals semblen indicar que aquest mes d'agost plourà poc, no obstant això, de cares al mes de setembbre podria ploure una mica més del normal, però molt en temo que per molts arbres això arribarà tard.






Recull d'imatges de les suredes afectades per la sequera


Foto mostrada al temps de l'Informatiu de TVE Catalunya.