Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 20 de gener del 2017

19 de gener: més mar de fons, la temperatura màxima te lloc a la nit i previsió d'un altre temporal marítim

Mar de fons de llevant i nombrosos blancalls a la llunyania, ahir dijous 19 de gener al migdia. Foto captada a la platja de la Fosca. Pels propers dies la mala mar serà la protagonista, juntament amb les pluges.

Ahir dijous 19 de gener, la mar de fons d'entre llevant i gregal va anar a més al llarg de la jornada, tot i que bufava vent de component nord moderat que aixecava blancalls a poca distància de la línia de costa. No obstant això, aquesta no va ser l'única curiositat que es va poder observar en el dia d'ahir.
L'arribada d'una massa d'aire temperat i humit del Mediterrani, a part de fer augmentar els núvols baixos durant la tarda i deixar-nos algunes roines inapreciables al vespre, també va propiciar que la temperatura màxima del dia tingués lloc a la nit, en comptes de produir-se al migdia o a primeres hores de la tarda, com seria esperable.
Abans que arribés la nit, la temperatura màxima de Palamós només havia pujat fins a 9,2ºC, però al final la temperatura en comptes de baixar va pujar lleugerament, i es va registrar una màxima de 10,9ºC. Aquest fet curiós també es va poder observar en altres poblacions, com per exemple a Palafrugell.
Així mateix, encara que a Palamós la mínima va tornar a ser clarament positiva (1,9ºC) degut a la presència de vent de component nord a 10/15 km/h de mitjana durant al matinada, cap a l'interior de la comarca el cel serè i la disminució de la força del vent, van fer desplomar el termòmetre fins als -6,5ºC que van tenir a Monells, siguent un valor que s'assoleix en comptades ocasions.

Mapa de pressió en superfície previst per demà dissabte a les set de la tarda. Veiem una pertorbació al Mediterrani que pot generar un fort temporal marítim.

Si mirem el temps futur, cal destacar que l'augment dels núvols s'encarregarà que ja no hi hagin temperatures mínimes per sota dels zero graus i, a més, aniran caient pluges febles amb intermitència, les quals es podrien incrementar i intensificar amb el pas de les hores, sobretot de cares al cap de setmana, i anar acumulant litres.
La mar de fons de llevant o gregal, amb forta maror, s'ha de mantenir durant les properes hores, però caldrà vigilar, ja que demà dissabte la mar s'anirà alterant cada cop més, fins a deixar-nos mar brava a la tarda (ones de 4 a 5 metres). El fort temporal marítim seguirà el diumenge i també el dilluns.
Aquest augment de l'onatge i les pluges que cauran, vindran de la mà d'una pertorbació mediterrània que s'ha d'anar centrant entre el nord d'Àfrica i les Illes Balears en les properes hores.

Mar de fons de llevant i ambient assolellat, ahir dijous 19 de gener al migdia. Imatge captada des de la platja de la Fosca.

Núvols baixos abundants observats ahir dijous 19 de gener a les quatre de la tarda. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge)

Més dades meteorològiques d'ahir dijous 19 de gener del 2017 a Palamós., temperatura màxima 10,9ºC, mínima 1,9ºC (1,3ºC a La Fosca). Estat del cel: matí assolellat amb intervals de núvols prims, entre 2/8 i 4/8 Ci, Cs i Ac., al migdia continuació del temps assolellat, amb entre 3/8 o 4/8 Ci i Cs, juntament amb 1/8 o 2/8 Sc i St., a la tarda augment nuvolós amb entre 4/8 i 6/8 Cu, Sc i St.., al vespre caiguda de roines inapreciables.
Vent: fins les 07:30h hi va haver vent del N, NO, NNO i NNE, a 10/15 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del N, NNO i NO, a 15/20 km/h de mitjana., a partir de les 12:00h vent del N, NNO i NNE, a 20 km/h de mitjana., a partir de les 17:30h vent del N, NNO i NNE, a 15 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 52 km/h NNE.
Estat de la mar amb forta maror, mar de fons del ENE (ones de 1,5 metres), amb nombrosos blancalls aixecats pel vent mar endins., mar endins hi havia de forta maror a maregassa (onatge sig. de 2,46 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 2,46 metres a les 12:00h, de 2,93 metres a les 17:00h i de 3,16 metres a les 19:00h)., alçada màxima de l'onatge 5,23 metres a les 19:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1024hPa, mínima 1022hPa. Humitat relativa màxima 76%, mínima 46%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Mar de fons de llevant observada ahir dijous 19 de gener al migdia.

D'altre banda, si analitzem les temperatures màximes que van tenir lloc ahir dijous 19 de gener al Baix Empordà, s'observa com els registres van ascendir de forma més o menys evident a totes les estacions meteorològiques, respecte la jornada anterior.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la màxima va pujar 2,2ºC respecte el dimecres, a Monells ascendí 1,9ºC i a La Tallada d'Empordà pujà 1,6ºC. A Palamós la màxima va pujar 3,5ºC respecte el dia anterior.
En aquest sentit, els 10,9ºC de Castell d'Aro, de Palamós i de Palamós-la Fosca van ser les màximes més altes del dia, per contra, els 8,2ºC de Bellcaire d'Empordà van ser la màxima més baixa.

En relació a les temperatures mínimes, veiem com els registres van baixar una mica més cap a l'interior, però a la costa pujaren lleugerament.
En aquest sentit, a Torroella de Montgrí la mínima va baixar 1,9ºC respecte el dia anterior, a La Tallada d'Empordà descendí 1,6ºC i a Monells baixà 1,1ºC, per contra, a Castell d'Aro va ascendir 2,2ºC.
A Palamós la mínima va pujar 0,2ºC.
Els -6,5ºC que hi van haver a Monells es quedaren com a mínima més baixa, per contra, els 2,1ºC de Calonge-Mas Pallí foren la mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dijous 19 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 10,9ºC (-0,3ºC)., Torroella de Montgrí 10,2ºC (-3,9ºC)., La Bisbal d'Empordà 9,3ºC (-5,2ºC)., Monells 9,3ºC (-6,5ºC)., La Tallada d'Empordà 9,1ºC (-5,1ºC).