Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 4 de gener del 2017

Dimarts 3 de gener: un altre vespre amb conjunció astronòmica i els Reis poden venir amb tramuntana

Conjunció astronòmica observada ahir dimarts 3 de gener al vespre. He posat el nom dels tres astres perquè es vegi més fàcilment.

Dades meteorològiques d'ahir dimarts 3 de gener del 2017 a Palamós., temperatura màxima 13,3ºC, mínima 4,3ºC (3,6ºC a La Fosca). Cel serè a la vertical, amb alguns intervals de núvols estratocúmuls mirant cap a l'horitzó de llevant (a la tarda). Abundant rosada de bon matí, però altre vegada es va assecar amb el pas de les hores., mar fumejant a Castell.
Vent: fins les 11:30h hi va haver vent del NO, ONO i NNO, a 2/5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors vent del NE, a 2/5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de les 12:30h vent del SE, SSE i S, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 17:30h vent en calma., a partir de les 18:00h vent del NO, a 2/5 km/h de mitjana o vent en calma. Ratxa màxima de vent 15 km/h S.
Estat de la mar amb mar arrissada, lleugera mar de fons., mar endins hi havia forta maror (onatge sig. de 1,41 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 1,64 metres a les 12:00h i de 1,41 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 2,97 metres a les 15:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1024hPa, mínima 1020hPa. Humitat relativa màxima 93%, mínima 58%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Temps assolellat i la mar molt tranquil·la ahir dimarts 3 de gener a les 14:13h. Font: càmera del temps de TV3 ubicada a Platja d'Aro, mirant cap a la cala Rovira.

Pel que fa a les temperatures màximes que van donar-se ahir dimarts 3 de gener al Baix Empordà, es pot comprobar com els valors van ascendir de forma anecdòtica a l'interior, però a la costa baixaren.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la màxima va pujar 0,8ºC respecte el dia abans i a Monells pujà 0,7ºC, per contra, a Castell d'Aro descendí 1,5ºC.
A Palamós la màxima també va baixar 1,5ºC respecte el dilluns.
En aquest sentit, els 16,5ºC de La Bisbal d'Empordà van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 12,4ºC de Calonge-Mas Pallí van ser la màxima més baixa.

Per la banda de les mínimes, veiem com aquestes van tenir comportaments diferents depenent de l'estació meteorològica.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la mínima fou 0,7ºC més alta que la del dilluns i a Castell d'Aro va pujar 0,4ºC, en canvi, a Monells va baixar 0,3ºC i a Palamós la mínima no va canviar, comparada amb la del dia anterior.
Els -1,9ºC de Monells van ser la mínima més freda del dia i els 7,0ºC de Calonge-Mas Pallí foren la mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dimarts 3 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 16,5ºC (-0,9ºC)., Monells 15,7ºC (-1,9ºC)., La Tallada d'Empordà 15,1ºC (-1,6ºC)., Castell d'Aro 14,8ºC (1,7ºC)., Torroella de Montgrí 13,7ºC (0,1ºC).

Previsió de tramuntana per la Cavalcada de Reis

Després que l'any 2017 comencés amb un vent de garbí que trencà la monotonia meteorològica imposada per l'anticicló típic d'aquestes dates hivernals, la previsió ens indica que el centre d'alta pressió que governa el temps, des d'Escandinàvia fins a la península Ibèrica, ens vol portar alguna novetat.
Aquest cop, en comptes de garbí, es preveu que el posicionament allargassat de l'anticicló en direcció nord-sud, i la presència de baixes pressions cap al sud d'Itàlia, provocarà una entrada de vent de tramuntana.
Malauradament, el fort gradient isobàric que apareixerà amb aquesta configuració sinòptica, ens deixerà una situació de tramuntanada durant demà dijous 5 de gener, vigília de Reis. El vent del nord ens donarà una marcada sensació de fred i començarà a entrar amb força a partir de la matinada del dijous.
Es preveu que la Cavalcada de Reis prevista per demà dijous, es vegi condicionada per un ambient molt ventós. Segons els darrers mapes, la tramuntana pot arribar a bufar a uns 25/30 km/h de mitjana en el nostre sector costaner, amb alguna ratxa de 75/85 km/h. Mar endins i al nord del cap de Creus pot bufar a 60/70 km/h de mitjana i assolir ratxes superiors als 100 km/h.
La tramuntana anirà afluixant clarament durant el dia de Reis, però sense desaparèixer del tot.

Mapa de pressió en superfície previst per demà dijous 5 de gener a les set de la tarda. Veiem una clara situació de tramuntana freda.

Mapa de vent en superfície previst per demà dijous a les 19:00h. S'observa vent de tramuntana intens que pot ser força fred.