Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dijous, 5 de gener de 2017

Dimecres 4 de gener: temps assolellat i les flors grogues del Senecio tamoides

Cel ras vist del Puig del Molí de Vent, ahir dimecres 4 de gener al migdia. En primer pla veiem vistoses flors de Senecio tamoides.

El temps assolellat d'ahir dimecres 4 de gener, va permetre observar clarament una de les poques plantes que floreixen en aquesta época de l'any: el Senecio Tamoides.
Aquesta planta soporta bé la fred poc intensa de la costa i la seva floració crida molt l'atenció.
És una enfiladissa originària de Sud-àfrica i presenta un creixement ràpid., floreix des de la tardor a l'hivern, obsequiant-nos amb un groc molt vistós que pobla diferents indrets de la nostre zona des de fa setmanes.
Es propaga amb fragments de tija que arrelen amb facilitat. La trobem en zones on hi ha hagut moviment de terres, com per exemple alguns marges, a les riberes de rieres, en tanques i en zones enjardinades. S'utilitza com a ornamental, però cal tenir present que està considerada com a espècie invasora, conté alcaloides molt tòxics per als organismes aquàtics i per a l'home, altera l'hàbitat on es troba i suposa un problema per a les espècies autòctones.

Dades estrictament meteorològiques d'ahir dimecres 4 de gener del 2017 a Palamós., temperatura màxima 13,7ºC, mínima 3,6ºC (2,7ºC a La Fosca). Estat del cel: a primeres hores del matí s'observaren alguns núvols alts anecdòtics, amb 1/8 o 2/8 Ci i Cs., durant la resta de la jornada hi hagué cel ras.
Vent: fins les 10:30h hi va haver vent del NO, NNO i ONO, a 2/5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de llavors vent del S, SSO i SO, a 2/5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de les 13:00h vent del NE i NNE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 15:30h vent del E i ESE, a 2/5 km/h de mitjana o vent en calma., a partir de les 18:00h vent de direcció variable a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 21:30h vent del NNO, a 5 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 21 km/h NNE.
Estat de la mar amb mar plana o arrissada., mar endins hi havia forta maror (onatge sig. de 1,88 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 1,41 metres a les 12:00h, de 1,52 metres a les 17:00h i de 2,34 metres a les 20:00h)., alçada màxima de l'onatge 5,47 metres a les 22:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1024hPa, mínima 1019hPa. Humitat relativa màxima 84%, mínima 61%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Cel ras a Sant Joan de Palamós, ahir dimecres 4 de gener al migdia. Al fons veiem el massís de les Gavarres. En primer pla apareixen flors de Senecio tamoides.

En un altre ordre de coses, si comparem les temperatures màximes que van tenir lloc ahir dimecres 4 de gener al Baix Empordà, amb les del dimarts, es veu com aquestes van descendir lleugerament cap a l'interior, però a la costa van pujar un xic.
Per exemple, a Monells la màxima va baixar 2,0ºC, a La Bisbal d'Empordà baixà 1,4ºC i a Torroella de Montgrí descendí 0,6ºC, en canvi, a Castell d'Aro va pujar 1,5ºC. A Palamós la màxima va ascendir 0,4ºC respecte el dia  anterior.
En aquest sentit, els 16,3ºC de Castell d'Aro van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 13,1ºC de Torroella de Montgrí van ser la màxima més baixa.

Si ens fixem en les temperatures mínimes, s'observa com els registres van baixar de forma modesta a tot arreu, comparades amb les del dia abans.
En aquest sentit, a La Tallada d'Empordà la mínima va baixar 1,1ºC respecte el dia anterior, a Castell d'Aro descendí 1,0ºC i a La Bisbal d'Empordà baixà 0,6ºC. L'excepció que confirma la regla es va produir a Torroella de Montgrí, on la mínima fou 1,3ºC més elevada.
A Palamós la mínima va baixar 0,7ºC respecte el dimarts.
Els -2,7ºC que hi van haver a La Tallada d'Empordà foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 3,6ºC de Palamós foren la mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dimecres 4 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 16,3ºC (0,7ºC)., La Bisbal d'Empordà 15,1ºC (-1,5ºC)., La Tallada d'Empordà 13,9ºC (-2,7ºC)., Monells 13,7ºC (-2,3ºC)., Torroella de Montgrí 13,1ºC (-1,2ºC).