Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 10 de gener del 2017

Dilluns 9 de gener: temps assolellat, amb mínimes més altes i màximes més baixes

Temps assolellat i lleugera mar de fons ahir dilluns a les 14:13h. Font: càmera del temps de TV3 ubicada a Platja d'Aro, mirant a la cala Rovira.

Aquest inici de setmana el temps ens ha deixat poques novetats. L'anticicló hivernal típic del mes de gener, ha mantingut el temps assolellat i monòton., no obstant això, les temperatures van experimentar certs canvis.
El manteniment d'un lleuger flux de component nord durant la nit i matinada d'ahir dilluns 9 de gener, va fer les temperatures mínimes fossin un xic més altes que el dia anterior, en canvi, les temperatures màximes van anar a la baixa, a causa de l'entrada d'aire fred que es va produir a França, unit a l'arribada d'isotermes d'entre 0 i 1ºC a 850hPa, la qual cosa facilità que el vent de component nord ja no fos reescalfat.
Aquest ball de temperatures, amb pujades i baixades, s'ha de mantenir al llarg de tota la setmana, degut a l'entrada de diferents masses d'aire.

Mapa de superfície amb fronts previst per avui dimarts. Veiem com ens creua un sistema frontal que deixerà nevades a la cara nord del Pirineu.

Per avui dimarts, el pas d'un front molt desgastat procedent del nord, pot deixar quatre gotes anecdòtiques al centre de la jornada a la nostre zona i, a més, provocarà que ens llevem amb unes temperatures mínimes més elevades, malgrat tot, els núvols impediran que el mercuri pugui pujar gaire i les temperatures màximes es quedaran igual o una mica més baixes que ahir.
El vent de tramuntana intens que entrarà avui al vespre, s'encarregarà que les temperatures mínimes de demà dimecres siguin encara més elevades., així mateix, les temperatures màximes del dimecres i del dijous tornaran a pujar, degut al temps assolellat i a l'entrada d'isotermes d'entre 3 i 5ºC a 850hPa.
El ball de temperatures seguiria entre el divendres i el dissabte, amb una nova baixada del termòmetre, degut a l'entrada d'una massa d'aire més fred, amb isotermes de -2/-5ºC a 850hPa.


Mapa d'isotermes a 850hPa previst per dijous vinent. Es veu com poden entrar isotermes de 5ºC a 850hPa, la qual cosa pot fer remuntar les temperatures màximes.

Dades meteorològiques d'ahir dilluns 9 de gener del 2017 a Palamós., temperatura màxima 12,2ºC, mínima 5,1ºC. Estat del cel dominat pel sol, amb algun núvol baix esporàdic al migdia, entre 1/8 i 2/8 Sc i St.
Vent: fins les 13:00h hi va haver vent del N, NNO, NNE i NO, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del SE, SSE, S i SSO, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 16:30h vent del ESE i SE, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h vent del NO, NNO i O, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de les 19:00h vent del N i NNO, a 5/10 km/h. Ratxa màxima de vent 26 km/h NNO.
Estat de la mar amb marejol, mar de fons del NE., mar endins hi havia maregassa o forta maror (onatge sig. de 3,16 metres a les 07:00h davant del cap de Begur, de 2,58 metres a les 12:00h, de 2,11 metres a les 17:00h i de 2,7 metres a les 20:00h)., alçada màxima de l'onatge 6,25 metres a les 03:00h (davant del cap de Begur).
Pressió atmosfèrica màxima 1026hPa, mínima 1019hPa. Humitat relativa màxima 82%, mínima 57%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Temps assolellat i algun núvol baix decoratiu, ahir dilluns 9 de gener a les 13:25h. Font: càmera web de Sant Daniel (Calonge)

Pel que fa a les temperatures màximes que van tenir lloc ahir dilluns 9 de gener al Baix Empordà, es pot comprobar com els valors van baixar amb més o menys intensitat a gairebé totes les poblacions, degut a la desaparició del vent reescalfat i a l'entrada d'isotermes de 0/1ºC a 850hPa.
Per exemple, a Castell d'Aro la màxima va baixar 6,2ºC respecte el dia abans, a Monells va descendir 3,6ºC i a Torroella de Montgrí baixà 2,6ºC. L'excepció la trobem a La Tallada d'Empordà, on la màxima es va mantenir sense canvis.
A Palamós va descendir 4,5ºC.
En aquest sentit, els 15,3ºC de La Tallada d'Empordà van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 11,2ºC de Calonge-Mas Pallí van ser la màxima més baixa.

Així mateix, si ens fixem en les temperatures mínimes, es veu com aquestes van pujar a tot arreu sense excepcions, degut a la presència de vent.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la mínima fou 1,3ºC més alta que la del diumenge, a Castell d'Aro ascendí 0,8ºC i a Monells pujà 0,6ºC.
A Palamós la mínima va ser 1,5ºC més alta que la del dia precedent.
Els -2,3ºC de Monells van ser la mínima més baixa del dia, per contra, els 5,3ºC de Calonge-Mas Pallí es quedaren com a mínima més elevada. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dilluns 9 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Tallada d'Empordà 15,3ºC (-2,1ºC)., La Bisbal d'Empordà 14,2ºC (-0,8ºC)., Castell d'Aro 13,0ºC (1,3ºC)., Torroella de Montgrí 13,0ºC (-0,3ºC)., Monells 12,6ºC (-2,3ºC).