Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 6 de gener del 2017

Dijous 5 de gener: els Reis arriben amb tramuntana freda

Onades i ruixim aixecat per la tramuntanada d'ahir dijous 5 de gener. Foto mostrada a El Tiempo de TVE

Tot i que en un principi la tramuntanada prevista per ahir dijous 5 de gener es va fer pregar una mica, el vent del nord va pujar d'intensitat de forma sobtada a partir de mig matí, assolint una velocitat mitjana que es situà entre els 30 i els 40 km/h.
La ratxa màxima de vent que es va registrar a Palamós va assolir uns gens menyspreables 81 km/h i, com és habitual, la ventada va omplir de blancalls i de ruixim la badia, tal com podeu veure a les fotos.
L'alteració marítima que hi havia arran de costa, no era res comparable amb la gropada encesa que hi havia unes quantes milles mar endins. Segons la boia ubicada al davant del cap de Begur, pertanyent a Puertos del Estado, en aquella àrea es va registrar un alçada màxima de l'onatge de 8,59 metres.

L'entrada de nord també va anar acompanyada per la irrupció d'una massa d'aire polar que arrossegava isotermes d'entre 0 i -2ºC a 850hPa, la qual cosa va provocar que el vent fos fred i que també ens donés una temperatura de sensació molt més freda. En aquest sentit, cap a les set de la tarda, coincidint amb la Cavalcada de Reis, el vent bufava a uns 30 km/h i la temperatura real era de 9ºC., això feia que el nostre cos notés una temperatura de sensació de només 5ºC.
Cal destacar que la temperatura màxima tan sols va arribar fins als 11,3ºC a la nostre vila, i en altres llocs, com a Palafrugell, tot just arribaren als 10ºC, amb la qual cosa es pot afirmar que ahir va ser el dia més fred del present hivern, tot i que el mateix vent va ser el culpable que les temperatures mínimes es recuperessin.

Ratxes màximes de vent del nord registrades ahir dijous 5 de gener a l'Empordà, segons Meteocat i Meteoclimatic:

Portbou 108 km/h., Figueres 89 km/h., Roses 88 km/h., La Bisbal d'Empordà 83 km/h., Palafrugell 82 km/h., Castell d'Aro 77 km/h., Sant Pere Pescador 73 km/h., Verges 71 km/h.

Blancalls aixecats per la tramuntana a la badia de Palamós, ahir dijous 5 de gener al migdia.

Dades meteorològiques d'ahir dijous 5 de gener del 2017 a Palamós., temperatura màxima 11,3ºC, mínima 6,1ºC. Estat del cel dominat pel sol, però apareixeren alguns núvols alts esporàdics (més destacats cap a l'horitzó de ponent), amb entre 1/8 o 2/8 Ci i Cc lenticulars. Ambient més sec i saludable que dies enrere, amb absència de rosada.
Vent: fins les 04:00h hi va haver vent del N, NNO i NNE, a 5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del N, NNO i NO, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 08:00h vent del N, NNO, NO i ONO, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de les 10:30h vent del N i NNO, a 35 km/h de mitjana., a partir de les 14:30h vent del N i NNO, a 20/30 km/h de mitjana., a partir de les 19:30h vent del N, NO i NNO, a 15 km/h de mitjana. Ratxa màxima de vent 81 km/h NNO.
Estat de la mar amb marejol, nombrosos blancalls., mar endins hi havia mar brava (onatge sig. de 4,69 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 4,69 metres a les 12:00h i de 4,45 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 8,59 metres a les 04:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1026hPa, mínima 1020hPa. Humitat relativa màxima 80%, mínima 32%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Onades i ruixim aixecat per la tramuntanada d'ahir dijous 5 de gener a la badia de Palamós .

D'altre banda, si analitzem les temperatures màximes que van tenir lloc ahir dijous 5 de gener al Baix Empordà, s'observa com els registres van anar cap avall a totes les estacions meteorològiques, respecte el dia anterior. Això va passar perquè va entrar una massa d'aire fred polar acompanyant el vent de tramuntana, amb isotermes de 0/-2ºC a 850hPa.
Per exemple, a La Bisbal d'Empordà la màxima va baixar 4,3ºC respecte el dimecres, a Castell d'Aro descendí 3,9ºC i a La Tallada d'Empordà baixà 3,1ºC. A Palamós la màxima va descendir 2,4ºC respecte el dia  anterior.
En aquest sentit, els 12,4ºC de Castell d'Aro van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 10,4ºC de Bellcaire d'Empordà i de Palafrugell van ser les màximes més baixes.

En relació a les temperatures mínimes, veiem com els registres van pujar a totes les poblacions, degut a l'efecte del vent.
En aquest sentit, a Torroella de Montgrí la mínima va pujar 2,1ºC respecte el dia anterior, a La Tallada d'Empordà ascendí 1,9ºC i a Castell d'Aro pujà 0,6ºC. L'excepció apareix a Monells, on la mínima va ser 0,9ºC més baixa, perquè aquest lloc resta una mica protegit del vent.
A Palamós la mínima va pujar 2,5ºC.
Els -3,2ºC que hi van haver a Monells es quedaren com a mínima més baixa, per contra, els 6,1ºC de Palamós foren la mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades ahir dijous 5 de gener al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Castell d'Aro 12,4ºC (1,3ºC)., Monells 11,0ºC (-3,2ºC)., La Tallada d'Empordà 10,8ºC (-0,8ºC)., Torroella de Montgrí 10,8ºC (0,9ºC)., La Bisbal d'Empordà 10,8ºC (-1,4ºC).

Onades i ruixim aixecat per la tramuntanada d'ahir dijous 5 de gener a la badia de Palamós.