Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 17 d’octubre del 2017

Diumenge 15 d'octubre: el sol guanya la partida als núvols baixos, però per fi podria ploure

Posta de sol del passat diumenge 15 d'octubre, amb intervals de núvols baixos. Imatge captada des del far de Sant Sebastià (Llafranc, Palafrugell)

La situació estancada de les darreres jornades va començar a canviar el passat diumenge 15 d'octubre. Tot i que l'anticicló encara es va mantenir ferm sobre nosaltres, amb una pressió en superfície força alta que es va moure entre els 1027 i 1025 hPa a la nostre vila, l'afebliment de la situació d'inversió tèrmica i la presència de vent fluixet de component sud en superfície al llarg de tota la matinada, va fer que ja no ens llevéssim amb boires, però encara s'observaren alguns intervals de núvols baixos.

Aquesta desaparició de les boires, l'entrada de vent de component sud i els núvols alts que van aparèixer ahir dilluns, especialment a la tarda, són l'anunci que alguna cosa s'està movent. Després d'unes setmanes marcades per una sequera evident, sembla que per fi voldrà arribar una típica situació de pluja tardorenca.
Els mapes del temps han fet un gir en les darreres jornades, gràcies a l'enretirada de l'anticicló de les Azores cap a l'oest i al pas de l'huracà Ophelia per l'Atlàntic Nord. Aquest moviment ha afavorit que el corrent en jet s'hagi desplaçat cap a latituds més meridionals, la qual cosa ha de permetre que ens arribi un actiu sistema frontal entre demà dimecres i el proper dijous, alhora que es formarà una pertorbació al Mediterrani Occidental.
A Palamós preveiem que això ens porti una situació de pluja un xic generosa que arribaria a partir del vespre del dimecres, en forma d'alguns ruixats amb possibilitats de tempesta i estones de pluja més pausada. La inestabilitat es mantindria durant tot el dijous, on s'esperen que caiguin més ruixats.

Així mateix, tot i que el vent no serà gaire intens, es preveu que hi pugui haver una marcada mar de fons d'entre garbí i xaloc, amb ones d'entre 1 i 1,5 metres arran de costa, sobretot entre el migdia del dijous i la matinada del divendres.
   
Mapa de precipitació acumulada fins dijous a la nit. Podem veure que es poden acumular entre 13 i 22 mm. Com sempre, cal recordar que aquests mapes de precipitacions no s'han d'agafar al peu de la lletra. 

Mapa de pressió en superfície previst per dijous a les cinc de la tarda. Veiem la pertorbació que afectarà el Mediterrani Occidental. 

Fotografia del far de Sant Sebastià.

Més dades meteorològiques del passat diumenge 15 d'octubre del 2017 a Palamós., temperatura màxima 23,3ºC, mínima 19,9ºC. Estat del cel amb predomini de l'ambient assolellat., al matí s'observaren de 2/8 a 4/8 Cu i Sc., al migdia i a la tarda tan sols van aparèixer entre 1/8 i 3/8 Cu i Sc.
Vent: fins les 10:00h hi va haver vent de direcció S i SSO, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del S, SSO i SSE, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 14:00h vent del SSO, S, SSE i SE, a 5/10 km/h de mitjana.
Ratxa màxima de vent 26 km/h S.
Estat de la mar amb marejol., mar endins hi havia un xic de maror (onatge sig. de 0,59 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,59 metres a les 12:00h i de 0,59 metres a les 18:00h).
Pressió atmosfèrica màxima 1027hPa, mínima 1025hPa. Humitat relativa màxima 89%, mínima 78%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Posta de sol del passat diumenge 15 d'octubre, amb intervals de núvols baixos. Imatge captada des del far de Sant Sebastià (Llafranc, Palafrugell)

En un altre ordre de coses, si analitzem les temperatures màximes assolides el passat diumenge 15 d'octubre al Baix Empordà, es veu com aquestes van pujar de forma més o menys destacada a tot arreu.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la màxima va pujar 4,1ºC respecte el dia anterior, a La Tallada d'Empordà pujà 2,9ºC i a Castell d'Aro ascendí 1,2ºC.
A Palamós la temperatura màxima va ascendir 1,5ºC respecte el dia abans.
En aquest sentit, els 27,1ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 23,3ºC de Sant Feliu de Guíxols van ser la màxima més baixa.

Per acabar el resum meteorològic, només falta afegir que la temperatura mínima va baixar amb major o menor intensitat a l'interior, però a la costa pujà.
A La Bisbal d'Empordà la mínima va baixar 2,7ºC respecte el dissabte, a Torroella de Montgrí baixà 1,6ºC i a La Tallada d'Empordà descendí 1,5ºC, per contra, a Palamós va pujar 2,7ºC i a Castell d'Aro ascendí 0,6ºC.
Els 11,4ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 20,7ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat diumenge 15 d'octubre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

La Bisbal d'Empordà 26,8ºC (11,9ºC)., Monells 26,4ºC (11,4ºC)., La Tallada d'Empordà 26,0ºC (12,4ºC)., Torroella de Montgrí 25,3ºC (12,6ºC)., Castell d'Aro 24,9ºC (14,9ºC).

Posta de sol del passat diumenge 15 d'octubre, amb intervals de núvols baixos. Imatge captada des del far de Sant Sebastià (Llafranc, Palafrugell)