Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dissabte, 28 d’octubre del 2017

La Catedral de Poznan

Vista general de l'illa fluvial on hi ha situada la Catedral de Poznan.

La Catedral i Basílica de Sant Pere i Sant Pau de Poznan, és una de les esglésies més antigues de Polònia i també és la primera catedral del país. Aquest indret està situat en una illa fluvial anomenada "Ostrów Tumski".
L'illa Ostrów Tumski està envoltada per les aigües dels rius Warta i Cybina. Aquesta illa, on es troba la Catedral, és una de les zones més belles de la ciutat. A l'interior de la Catedral es troba la Capella Daurada, mausoleu dels primers senyors de Polònia; Mieszko I (992 dC.) i Boleslau I el Valent (1025 dC.).

Cúpula de la Capella Daurada.

La capella original d'estil gòtic, va ser reconstruïda entre els anys 1836-1837, com si fos un mausoleu d'estil bizantí amb planta octogonal. A la dreta de l'entrada hi ha un sarcòfag neogòtic dels primers governants del país.
Al centre de la cúpula daurada s'hi representa Déu envoltat de querubins. A continuació es mostren les representacions de vint sants. A sota hi han uns medallons amb 34 de les armes nobles poloneses més antigues, i a sota d'elles vuit escuts amb les crestes de les diòcesis més antigues.
A sota dels escuts d'armes veiem vuit àngels situats de peu sobre capitells que es recolzen en unes àguiles.

Interior de la Capella Daurada.

L'Illa de la Catedral, amb els seus més de mil anys d'història, ha estat testimoni dels moments més importants de Polònia, per la qual cosa s'ha convertit en una espècie de reliquiari de la memòria nacional polonesa o bressol de Polònia. Per fer-nos una idea, representaria una cosa semblant a Ripoll, el bressol de Catalunya.
A part de respirar història, tot l'entorn te molt d'encant i és un bon lloc per passejar-hi.

Vista de la catedral i entorn.

El primer bisbe polonès es va instal·lar en aquesta illa (any 968 dC). La catedral va ser reconstruïda diverses vegades, ja que va patir nombrosos estralls causats per les guerres i els incendis.
Primer es va fer en estil romànic, després gòtic, barroc i neoclàssic; actualment és neo-gòtica.
A part dels primers reis de Polònia, la catedral allotja en el seu interior una sèrie de tombes de prínceps i altres personatges de la noblesa polonesa.

Vista de la nau central. La catedral té 72 m de llarg i 36 m d'ample (incloent-t'hi les capelles) i consta de tres naus.

A la capella major hi un interessant políptic dels segles XV i XVI (acabat el 1512). Fou adquirit per l'església i es va portar de les muntanyes de Silèsia l'any 1952, realitzat al taller de Wroclaw. 
A l'armari central hi ha les figures de la Santíssima Mare de Déu, Santa Barbara i Santa Caterina. Dins de les ales hi ha dotze santes.

Detall del políptic gòtic.

Detall del políptic gòtic.

El púlpit del segle XVIII va ser portat de l'església post-protestant a Milicz. Hi ha cinc relleus que representen escenes de la vida de Crist.

Església de la Mare de Déu a Poznan. En aquest lloc hi havia un palau del primer rei de Polònia, Mieszko I.