Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 31 d’octubre del 2017

La Reserva Natural dels Meteorits de Morasko


La Reserva Natural dels Meteorits de Morasko està situat a Morasko, a uns quinze quilòmetres al nord de la ciutat de Poznań, Polònia.
En aquest singular indret hi podem veure set cràters de meteorits. Aquestes formacions han sobreviscut a l'erosió causada pels agents atmosfèrics al llarg de milers d'anys.
Actualment, els cràters es troben envoltats per un bosc de roures, amb alguns exemplars de notables dimensions., a més, la presència d'aquests arbres caducifolis provoca que el sòl es trobi cobert per una estora de fulles que li otorga un encant especial en aquesta època de l'any.

La reseva natural es va crear el 1976 amb una superfície de 55 hectàrees. El més gran dels set cràters que encara es conserven té un diàmetre d'uns 100 metres i una profunditat d'aproximadament 11 metres. Cal destacar que a l'interior de cinc cràters s'hi han format estanyols, la qual cosa ha creat un ecosistema especial.
El gran meteorit va caure fa uns 5.000 anys i es va fragmentar en diversos fragments que impactaren amb força contra el terra, tot generant aquesta sèrie de cràters.
El primer meteorit trobat a Morasko va ser descobert el 1914 per soldats alemanys que treballaven en la construcció d'una fortificació militar. Des de llavors, s'han trobat molts altres fragments, com per exemple un de 78 kg trobat el 1956.
El setembre del 2006, un caçador de meteorits que treballava al departament de Geologia de la Universitat Adam Mickiewicz de la ciutat de Poznan, va descobrir amb un detector de metalls un meteorit que, després de l'eliminació de la brutícia que el cobria, es va pesar i donà 164 kg.
Fins a dia d'avui, aquí s'hi han trobat uns 1500 kg de meteorits, la majoria amb un aliatge de ferro-níquel, així com una petita quantitat de silicats (piroxens) que no es troben a la Terra.
El meteorit més gros es va descobrir a l'any 2012 i pesava 300 kg. Vegeu notícia