Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimecres, 11 d’octubre del 2017

Diumenge 8 d'octubre: temps assolellat, temperatura més alta i el mirador de les Mirandes

El temps assolellat que hi va haver el passat diumenge 8 d'octubre. Imatge captada des del Mirador de les Mirandes (Santa Cristina d'Aro). Aquest lloc és un indret privilegiat situat a Romanyà de la Selva (Baix Empordà) des d'on poden contemplar unes magnífiques vistes de la Vall d'Aro, amb la mar al davant de Sant Feliu de Guíxols, el massís de l'Ardenya-Cadiretes, la depressió de la Selva i, fins i tot, ens dies clars s'arriba a veure el Montseny, les Guilleries i els Pirineus.
Aquest domini del sol, l'entrada d'una massa d'aire càlid amb isotermes de 12ºC a 850 hPa i la presència de vent de component sud, van fer que la temperatura màxima pugés entre tres i quatre graus centígrads respecte el dissabte.

Aquest mirador es troba situat a uns 300 metres d'alçada, en una clariana que s'obre dins el paisatge de bosc mediterrani que pobla les Gavarres. 
Segons paraules de la prolífica escriptora Mercè Rodoreda, la qual va viure els darrers anys de la seva vida en una casa situada a Romanyà de la Selva, el de les Mirandes és un mirador "on es pot veure amb un girar d'ulls el mar i la cresta blanca dels Pirineus".

Més dades meteorològiques del passat diumenge 8 d'octubre del 2017 a Palamós., temperatura màxima 22,2ºC, mínima 11,6ºC. Estat del cel bàsicament asserenat, amb només 2/8 Ci, Cs i esteles d'avions a primeres hores del matí.
Vent: fins les 07:00h hi va haver vent de direcció NNO i NO, a 5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent del NO, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de les 09:00h vent en calma., a partir de les 12:00h vent del S, SSE, SE i ESE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 17:00h vent del S i SSE, a 10 km/h de mitjana., a partir de les 20:00h vent del NO i ONO, a 2/5 km/h de mitjana o vent en calma.
Ratxa màxima de vent 24 km/h S.
Estat de la mar amb mar plana o arrissada al matí i marejol a la tarda., mar endins hi havia maror (onatge sig. de 0,47 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 0,7 metres a les 12:00h i de 0,59 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 1,33 metres a les 00:00h, a la 01:00h, a les 11:00h i a les 23:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1020hPa, mínima 1017hPa. Humitat relativa màxima 81%, mínima 51%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

El mirador de les Mirandes, amb la Vall d'Aro i el massís de l'Ardenya mig difuminat per la presència de calitja, al fons de la imatge. Mercè Rodoreda esmenta aquest mirador al llibre "Quanta, quanta guerra" "el camí es va eixamplar per desembocar en una placeta voltada per una barana de ferro. La vall que des d'allà es veia era una estesa de terra apedaçada de colors que morien al peu de la muntanya arbrada. (...) Lluny es veien muntanyes i muntanyes; tota una escala de grisos i blaus. La pau de la terra respirava al meu voltant."

El mirador de les Mirandes, amb la Vall d'Aro i el massís de l'Ardenya mig difuminat per la presència de calitja, al fons de la imatge. Al fons a l'esquerra també es veu el mar Mediterrani davant de Sant Feliu de Guíxols.

Els boscos de les Gavarres en primer pla i la depressió de la Selva al fons de la imatge, amb calitja enterbolint la visió de la Serralada Transversal.

En un altre ordre de coses, si analitzem les temperatures màximes assolides el passat diumenge 8 d'octubre al Baix Empordà, es veu com aquestes van pujar de forma més o menys destacada a tot arreu.
Per exemple, a Torroella de Montgrí la màxima va pujar 3,7ºC respecte el dia anterior, a La Bisbal d'Empordà pujà 3,5ºC i a Castell d'Aro ascendí 0,8ºC.
A Palamós la temperatura màxima va ascendir 2,8ºC respecte el dia abans.
En aquest sentit, els 25,4ºC de Monells van ser la màxima més alta del dia, en canvi, els 22,1ºC de Palafrugell i de Sant Feliu de Guíxols van ser la màxima més baixa.

Per acabar el resum meteorològic de la jornada dominical, només falta anotar que la temperatura mínima va baixar amb major o menor intensitat a totes les estacions meteorològiques.
A La Tallada d'Empordà la mínima va baixar 2,2ºC respecte el dissabte, a La Bisbal d'Empordà baixà 1,8ºC i a Castell d'Aro descendí 1,7ºC.
A Palamós va baixar 2,6ºC.
Els 5,7ºC que hi van haver a Monells foren la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 12,2ºC de Sant Feliu de Guíxols es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat diumenge 8 d'octubre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 25,4ºC (5,7ºC)., La Bisbal d'Empordà 25,1ºC (6,5ºC)., Torroella de Montgrí 24,4ºC (6,0ºC)., La Tallada d'Empordà 24,3ºC (5,8ºC)., Castell d'Aro 23,6ºC (9,2ºC).

El mirador de les Mirandes, amb la Vall d'Aro i el massís de l'Ardenya mig difuminat per la presència de calitja, al fons de la imatge. També es veu el mar Mediterrani davant de Sant Feliu de Guíxols.