Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dimarts, 24 d’octubre del 2017

Resum meteorològic del 17 al 22 d'octubre: la pluja es retroba amb la tardor

Imatge composada dels radars meteorològics del passat dimecres 18 d'octubre a les 21:48h. Veiem el pas d'una línia de tempestes per sobre del Baix Empordà.

Tal com es preveia, el fet més rellevant de la setmana passada va ser el retorn de la pluja, dins una tardor que fins llavors s'havia caracteritzat per una manca de precipitacions que deixava el paisatge polsegós.
El pas d'una activa pertorbació entre la nit del dimecres i la nit del dijous, va portar-nos la primera tongada de tempestes d'aquesta estació, les quals deixaren un autèntic espectacle de llamps i trons, sobretot durant la nit/matinada del dimecres 18 d'octubre al dijous dia 19.

Aquestes precipitacions van anar acampanyades per alguns ruixats intensos intercalats amb pluja d'anar fent, una pluja concentrada majoritàriament entre la nit del dimecres, la matinada i el matí del dijous, i la nit de dijous a divendres, tot i que el diumenge al matí també s'escaparen quatre gotes.
En total, al centre barri vell de Palamós s'acumularen 43,8 mm, la major part dels quals es recolliren el dijous dia 19, amb 36,4 mm.
En aquest sentit, cal destacar que per trobar una dada de precipitació igual o superior (caiguda en un sol dia) en aquest any 2017, cal remuntar-se fins el passat 22 de gener. Aquella jornada van caure 38,8 mm.
Com podeu veure a continuació, a la resta del Baix Empordà també hi va ploure de manera generosa.

Dades de precipitació caiguda al Baix Empordà, entre el dimecres 18 d'octubre i el diumenge 22 d'octubre, segons Meteocat:

Castell d'Aro 57,6 mm., Monells 53,7 mm., Torroella de Montgrí 46,9 mm., La Tallada d'Empordà 41,9 mm., La Bisbal d'Empordà 40,6 mm.

Mapa de llamps del passat dimecres 18 d'octubre. S'observa la presència d'abundant aparat elèctric sobre la nostre comarca i en àmplies zones del país. Veiem com l'activitat tempestuosa de la nostre zona va tenir lloc a la nit.

Pel que fa a la temperatura registrada a Palamós en aquest període, trobem que els 22,9ºC del passat dimarts 17 d'octubre foren la màxima més alta, per contra, la temperatura màxima més baixa van ser els 19,8ºC del passat diumenge dia 22. En relació a la temperatura mínima, el valor més baix van ser els 15,2ºC del passat diumenge dia 22, en canvi, la temperatura mínima més alta van ser els 17,2ºC del passat divendres dia 20. Dades de Meteoclimatic

A la resta del Baix Empordà, trobem que la temperatura màxima més alta van ser els 25,8ºC registrats a Monells el passat dimecres dia 18, per contra, la màxima més baixa foren els 19,3ºC assolits a Monells el dijous dia 19.
En relació a la temperatura mínima, el valor més baix van ser els 8,8ºC registrats a Monells el passat dimarts dia 17, en canvi, el valor més elevat foren els 14,8ºC assolits a Castell d'Aro el passat dijous dia 19. Dades de Meteoclimatic 

Imatge composada dels radars meteorològics del passat dijous 19 d'octubre a les 03:48h. Veiem el pas d'una altre línia de tempestes per sobre del Baix Empordà.

Altres dades meteorològiques d'aquest període a Palamós, van ser els 1024 hPa com a pressió atmosfèrica més elevada, un fet que tingué lloc el passat dimarts dia 17 i també el diumenge dia 22. La pressió atmosfèrica més baixa foren els 1008 hPa del passat dijous dia 19.
La ratxa màxima de vent més alta van ser els 48 km/h del passat dimecres dia 18, de component sud, per contra, la ratxa màxima de vent més baixa foren els 21 km/h del passat divendres dia 20.
Pel que fa a l'estat de la mar, cal remarcar la maror o forta maror observada entre el passat dimecres dia 18 i el passat dijous dia 19, amb mar de fons de component sud i sud-est.