Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

divendres, 17 de novembre del 2017

15 de novembre: poc vent, gelades a l'interior de la comarca i augmenta l'amplitud tèrmica

Temps assolellat i franges de núvols alts i mitgencs, el passat dimecres 15 de novembre a primeres hores de la tarda. Font: http://palamos.cam.

El passat dimecres 15 de novembre, el vent en calma, la nit asserenada i l'estancament de l'aire fred que va entrar els dies anteriors, van fer desplomar el mercuri durant la matinada. Cap a l'interior de la comarca, les gelades i les gebrades es van fer més extenses i intenses, alhora que convertiren una nit de tardor en una nit més pròpia del cru hivern.
En aquest sentit, ens hem de referir altre cop a Monells, ja que en aquest indret es va assolir una mínima de quatre graus sota zero. Aquesta fred es va unir a un augment de la temperatura màxima, amb la qual cosa, l'amplitud tèrmica s'incrementà amb escreix. Per exemple, sense marxar de Monells, trobem que en aquest lloc hi va haver una diferència de 22,3 ºC entre la temperatura mínima i la temperatura màxima (mínima -3,9 ºC, màxima 18,4 ºC).

D'altre banda, a la nostre vila, tot i no gelar, la nit i la matinada van ser prou fredes, amb una mínima de només 4,0 ºC al centre del barri vell de Palamós. A part de la temperatura, l'atre paràmetre protagonista de la jornada va ser l'absència de vent, ja que tan sols es va registrar una ratxa màxima de 18 km/h, una situació molt diferent a la tramuntanada que hi va haver el dilluns i el dimarts.

Observació de gebre a la vall de Solius, el passat dimecres 15 de novembre a primeres hores del matí. Font: Meteocat (Monestir de Santa Maria de Solius, Santa Cristina d'Aro).

Més dades meteorològiques del passat dimecres 15 de novembre del 2017 a Palamós., temperatura màxima 16,6 ºC, mínima 4,0 ºC.
Estat del cel: al matí vàrem tenir el cel asserenat, però a partir del migdia i al llarg de la tarda s'observaren alguns núvols prims, amb entre 2/8 i 4/8 Ci, Cs i Ac, núvols lenticulars cap a l'horitzó N i NNO.
Vent: fins les 09:00h hi va haver vent del NNO, NO i ONO, a 2/5 km/h de mitjana., a partir de llavors vent en calma., a partir de les 11:30h vent del S, SSO, SSE i SE, a 5/10 km/h de mitjana., a partir de les 15:00h vent del S, SSE i SE, a 5 km/h de mitjana., a partir de les 18:00h vent del NO i ONO, a 2/5 km/h de mitjana o vent en calma.
Ratxa màxima de vent 18 km/h SSO.
Estat de la mar amb mar arrissada., mar endins hi havia de forta maror a maror (onatge sig. de 2,11 metres a les 08:00h davant del cap de Begur, de 1,52 metres a les 12:00h i de 1,05 metres a les 18:00h)., alçada màxima de l'onatge 4,84 metres a la 01:00h.
Pressió atmosfèrica màxima 1019hPa, mínima 1017hPa. Humitat relativa màxima 76%, mínima 43%. (Dades de meteoclimatic.com i Puertos del Estado)

Cel asserenat i marejol, el passat dimecres 15 de novembre a les 15:22h. Font: càmera web del Club Nàutic Costa Brava (Palamós).

En relació a les temperatures màximes que van tenir lloc el passat dimecres 15 de novembre al Baix Empordà, es veu com els registres van experimentar una pujada més o menys destacada a totes les estacions meteorològiques, gràcies al temps assolellat i a l'entrada d'isotermes de 6,0 ºC a 850 hPa.
Per exemple, a Monells la màxima va pujar 3,7 ºC respecte el dimarts, a La Bisbal d'Empordà ascendí 3,2 ºC i a Castell d'Aro va ascendir 2,6 ºC.
A Palamós la màxima pujà 2,5 ºC.
En aquest sentit, els 18,9 ºC de Les Olives van ser la màxima més alta del dia, per contra, els 16,1 ºC de Sant Feliu de Guíxols foren la màxima més baixa.

Per altre banda, la temperatura mínima va baixar amb força respecte el dia anterior, degut als factors mencionats anteriorment.
En aquest sentit, a Torroella de Montgrí la mínima va baixar 4,3 ºC respecte el dia anterior, a La Tallada d'Empordà baixà 3,9 ºC i a Monells descendí 3,2 ºC.
A Palamós va descendir 4,6 ºC.
Els -3,9 ºC que hi van haver a Monells van ser la mínima més baixa de la jornada, per contra, els 4,0 ºC de Palamós es quedaren com a mínima més alta. Dades de Meteoclimatic i Meteocat

Màximes registrades el passat dimecres 15 de novembre al Baix Empordà, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. Entre parèntesi us poso la temperatura mínima:

Monells 18,4 ºC (-3,9 ºC)., La Bisbal d'Empordà 18,2 ºC (-2,4 ºC)., Castell d'Aro 17,9 ºC (0,6 ºC)., La Tallada d'Empordà 17,9 ºC (-2,9 ºC)., Torroella de Montgrí 17,1 ºC (-2,2 ºC).