Si cliqueu sobre les fotos del post i després premeu la tecla F11 aquestes es veuen més grans.

dilluns, 27 de novembre del 2017

Atenció: s'acosta una possible onada d'aire fred


Animació dels mapes de temperatura a 850 hPa previstos pels propers dies. S'observa un important desallotjament d'aire fred polar àrtic fins a les nostres latituds.

Tal com vaig avançar en un anterior article, aquesta setmana s'ha de produir un acusat descens de la temperatura que es podria traduir en una onada d'aire fred contundent, si els mapes actuals no fan un gir radical.
La circulació general atmosfèrica a l'hemisferi nord, amb l'anticicló de les Azores reforçat a l'Atlàntic i allargassat de nord a sud, farà que el corrent en jet experimenti una circulació meridiana. Aquesta circulació ha de fer que les masses d'aire fred de l'Àrtic i les pertorbacions vagin a espetegar al Mediterrani.
La situació de bloqueig provocada per l'anticicló de les Azores i l'anticicló tèrmic siberià-rus, farà que l'aire fred més potent es quedi estancat a la nostre àrea geogràfica fins a principis de la setmana vinent.

Aquesta probable onada d'aire fred ha de començar el vespre del proper dimecres, coincidint amb l'entrada d'isotermes de -1,0 ºC a 850 hPa, i vent de tramuntana moderat. No obstant això, l'advecció d'aire polar àrtic s'ha d'intensificar en les jornades següents, ja que s'espera que ens puguin arribar isotermes de -2 a -3 ºC a 850 hPa el dijous, de -4 a -5 ºC el divendres i de -5 a -7 ºC el dissabte i el diumenge., a més, a 500 hPa es podrien registrar isotermes de -35 a -37 ºC a 5400 metres, a partir del divendres. Això ha de provocar que tinguem una temperatura màxima en superfície de 10 a 12 ºC el dijous, i de 7 a 10 ºC els dies posteriors.
Com és normal, amb aquestes temperatures tan gèlides a nivells baixos i mitjans de la troposfera, en cas que hi hagin precipitacions, aquestes seran en forma de neu fins arran de mar. No obstant això, ara com ara es preveu que la massa d'aire serà seca, amb la qual cosa si arribés a caure quelcom seria purament testimonial (això amb els mapes actuals, caldrà estar atents a properes actualitzacions). Aquestes petites possibilitats de neu serien plausibles entre el divendres i el diumenge.

A l'aire fred imperant, també se li haurà d'afegir l'efecte del vent, el qual podrà deixar-nos una sensació de fred encara més acusada, sobretot entre el dimecres al vespre i la nit del diumenge. Es preveu que la tramuntana freda, amb les seves típiques fluctuacions d'intensitat, pugui bufar a uns  25-35 km/h de mitjana a partir del dimecres al vespre, amb ratxes de 70 o 80 km/h en el nostre sector costaner, a més, abans que el vent i la fred es reforcin, podria escapar-se algun petit ruixat o plugim producte del front que ens ha de creuar.


Animació dels mapes d'anomalia de temperatura a 850 hPa previstos pels propers dies. S'observa com la temperatura podria ser fins a 8 ºC més baixa del normal en el punt àlgid de la fredorada, entre el divendres i el dilluns. 

Mapa del corrent en jet previst per dijous vinent. Veiem com viatjarà de nord a sud, amb la qual cosa es produirà un important desallotjament d'aire fred polar àrtic.

Mapa de pressió en superfície previst per dijous vinent. S'observa la situació abans descrita.

Diagrama per conjunts previst per les properes jornades. Veiem com la temperatura quedarà per sota dels deu graus entre divendres i diumenge, a més, podem veure com la possibilitat de neu hi és, però aquesta és molt baixa. 

Mapa de vent en superfície previst pel proper dissabte. S'observa una clara situació de tramuntana.

Mapa de temperatura a 500 hPa previst per dissabte que ve. Es veu l'important embossament d'aire fred que tindrem a sobre, amb isotermes de -35 ºC a 5500 metres.